Festival! – årets stora arena för kultur och rättighetsfrågor på temat urfolk och nationella minoriteter. I programmet som rymmer över 40 programpunkter för alla åldrar, finns allt från angelägna samtal och föreläsningar till konserter, teater och workshops.
Vi ser fram emot en folkfest med ett program fyllt av livemusik, utebio, teater, poesi och mycket annat! Dessutom ges föreläsningar och samtal för den som vill fördjupa sig i frågor om historia, språkrevitalisering, rättigheter och ansvar. Vi tror att det finns något för många och vi hoppas att det ska locka både Umebor och hitresta, säger Sofia Breimo på Västerbottens museum.
Festival! äger rum 20-22 maj på Gammlia, och är ett samarbete mellan Västerbottens museum och Álgguogåhtie Umesamer i samverkan, arbetsgruppen för judiska frågor i Umeå, Azra Suljic, Finska klubben i Umeå, Finska församlingen i Umeå, RUNG, Sinti Roma Råd, Såhkie Umeå sameförening, Tornedalingar, kväner och lantalaiset i Umeå, Tráhppie samt URS Nuoret.
Ett axplock av programpunkter
Under hela helgen pågår marknad vid dammen. Det kommer också finns mat och fika att köpa på området.
Fredag 20 maj
12.00-13.00
Föreläsning: Försvenskningsprocessen av Tornedalen, Lantamaa och Kvänmark
Tage Alalehto, ordförande Tornedalingar, kväner och lantalaiset i Umeå, docent i sociologi
En föreläsning om den försvenskningsprocess i Tornedalen som drabbade tornedalingar och andra meänkielitalande under tidsperioden 1880 – 1930. Ett föredrag om nationalism, naturtillgångar och lojalitet till den svenska staten.
14.00-15.00
Föreläsning: Unga röster!
Ett panelsamtal om motstånd, drömmar och förebilder. Medverkande: Ella Merilainen (Uumajan Ruotsinsuomalaiset Nuoret), Evelina Estola (Met Nuoret), Hanna Rajs och Sanne-Ristin Bengtsson. Samtalet modereras av Tobias Poggats, journalist.
15.00-16.00
Föreläsning: Romernas situation i Sverige – vad kan kommunerna göra?
Sunita Memetovic är Sveriges första advokat med romsk bakgrund. Hon är dessutom människorättsaktivist som har gedigen erfarenhet av att arbeta med mänskliga rättigheter och romska frågor. Under festivalen fokuserar Sunita Memetovic på minoriteten romer, som funnits i Sverige sedan början av 1500-talet. Hur ser romernas situation ut i dag? Vad kan kommunerna göra för att öka jämlikheten och integrationen för den romska minoritetsgruppen?
17.00
Invigning
Festivalen invigs med tal, musik och poesi. Under rubriken Lovat vare livet för du var en gång i det, läser den svensk-judiska poeten och författaren Hanna Rajs ett urval ur sina verk. Centrala teman är sorg, minne, ritual och hyllning.
Därefter bjuder Akkajee in till en unik musikalisk värld i sitt utforskande av den finska folktraditionens rötter. Deras mångbottnade estetik bjuder in publiken till en egen värld av frusna sjöar, skrämmande mardrömmar och transcendentala visioner.
18.00-19.30
Utebio: Black Honey, the Life and Poetry of Avraham Sutzkever (76 min)
En dokumentärfilm om poeten Avraham Sutzkever (1913 – 2010). Avraham Sutzkever skulle aldrig, under sin livstid, ha låtit en film om honom och hans liv göras. Idag, tolv år efter hans död, är Black Honey den otroliga berättelsen om en av vår tids främste jiddischpoeter. Avraham Sutzkever är en man som räddade judiska manuskript och böcker undan nazisterna, överlevde andra världskriget och vittnade i Nürnbergrättegångarna. År 1947 migrerade han till Israel där han engagerade sig för jiddischkulturen samtidigt som han skapade sina poetiska verk.
Lördag 21 maj
12.00
Björnmötet, en sann historia: barnteater på meänkieli med Daniel Särkijärvi
En spännande skildring om en övernattning i naturen, och om ett omskakande möte. I den här teatern vävs meänkieli och svenska samman i en medryckande föreställning som roar även de vuxna. Kanske dyker till och med den meänkielitalande papegojan upp? Här blir publikkontakt och dialog med barnen en naturlig del i teaterstunden. Publiken får vara med och göra läten, upprepa ord på meänkieli och på andra sätt interagera.
15.00
Marjattas sång: folkmusikalisk musikföreställning
11-20
Utebio
Bland annat ett kortfilmsmaraton med film på finska, meänkieli, jiddisch, samiska och romani chib, dokumentärfilm om människorättskämpen Katarina Taikon och spelfilmen Gipsy Queen.
13.00
Konsert med Höstorkestern
Musikkollektivet Höstorkestern från Malmfälten/Tornedalen spelar nyskriven musik på meänkieli från sin EP ”Laakson laulut”, utgiven 2021. Sångerna skildrar olika skeenden, skrönor och situationer typiska för platsen majoriteten av kollektivets medlemmar vuxit upp på. Texterna är översatta på olika varianter av meänkieli av personer från alla Tornedalens hörn. För kollektivet är detta ett sätt att återta ett stulet språk.
17.00
Konsert med Tzeitel
Tzeitel spelar smäktande melodier, bubblande tvåtaktssväng och sorgesamma sånger. En musikalisk upplevelse som lockar till både skratt och gråt.
Söndag 22 maj
11.00
Millimetermannen: Barnteater på finska med Uusi Teatteri
En föreställning om glädjen att bygga, använda fantasin och lösa problem
Följ med på ett spännande äventyr i metermåttets tecken till Paris, Nordpolen, Ekvatorn och kanske till och med till månen! Millimetermannen är en lärorik föreställning där barnen är medhjälpare och som humoristiskt går igenom matematiska mått och enheter med hjälp av text, rörelse och ljud.
10.00
Förintelsens barn
Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades för snart 80 år sedan. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade ner i blodomloppet hos Förintelsens barn. Margit Silberstein berättar om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I henne skulle en förlorad värld återuppstå.
13.30
Att ge tystnaden en röst
Resandefolkets berättelser – Vorsnos Manusch är en metodbok om att ta vara på berättelser från en minoritet, berättelser sällan hörs i den allmänna historieskrivningen. Resandefolkets berättelser utgör tillsammans med sagan om Valentin och boken Dinglarens väg en treenighet om att belysa berättelser som tidigare varit osynliga. Berättelserna är det som gör att vår historia lever kvar i vårt minne och förs över mellan generationerna. Om vi slutar att prata, lyssna och dokumentera så riskerar vi att berättelserna faller i glömska. Britt-Inger Hedström Lundqvist, initiativtagare till boken, berättar om arbetet och om processen med att skriva det som inte tidigare skrivits.
11.00
Flerspråkig gudstjänst
Sång och textläsning på finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch.
Mimmi Merlich, svensk- och finskspråkig präst, leder gudstjänsten.
Textläsning: Mervi Erkheikki (meänkieli), Salomon Schulman (jiddisch)
Musik: Natalie Carrion, Finskspråkig kyrkokör
Kyrkomusiker: Ingrid Engdahl
Hela programmet hittar du här:
https://www.vbm.se/evenemang/festival/
Festivalen görs i samarbete mellan Västerbottens museum och elva lokala föreningar och eldsjälar: Álgguogåhtie Umesamer i samverkan, arbetsgruppen för judiska frågor i Umeå, Azra Suljic, Finska klubben i Umeå, Finska församlingen i Umeå, RUNG, Sinti Roma Råd, Såhkie Umeå sameförening, Tornedalingar, kväner och lantalaiset i Umeå, Tráhppie samt URS Nuoret.
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS