Magasin DIKKO har ställt frågor till några personer som finns med i Regeringskansliets Romska referensgrupp och kommer presentera reportagen under rubriken Regeringskansliets Romska referensgrupp och personens namn.
Maria Bogeblad är 39 år gammal och bor i Partille strax utanför Göteborg med sin man och två barn. Hon är just nu tjänstledig från Romano Center i Väst, en kommunal verksamhet i Göteborg Stad för nationella minoriteten romer. Under tjänstledigheten arbetar hon som ombudsman för Vänsterpartiet Väst men även del i en förstudie för Studieförbundet Vuxenskolan hur folkbildning kan vara ett sätt att stärka nationella minoriteters identitet genom att öka tillgång till både sin kultur och sitt språk.
Maria är även aktiv och deltar i flera samrådsforum för minoritetspolitiska frågor och politiskt aktiv i sin kommun. I de forum hon befinner sig vill hon framförallt öka tillgång till våra rättigheter som nationell minoritet och vägar för revitalisering.
– Mitt yttersta mål är att lyfta framförallt Resandefolket och min släkts svåra öden. Men i allt jag gör vill jag verka för alla nationella minoriteten romers livssituation och historiska skeenden som till alla Sveriges fem nationella minoriteters, säger Maria.
Maria säger att hon är en djur-natur- och kultur älskande person som gärna tar en cykeln på äventyr, odlar enligt permakultur utomhus i trädgården och hydroponiskt odling inomhus. Hon en IT-nörd som gärna hoppar på nya IT-trender och drömmer om att bygga ett eget självhushållande Earthship med stor del återanvändbart material och ett stort orangeri.
– Är det ditt första år som referensgruppsdeltagare?
– Nej sedan förra perioden.
Maria har varit med en period tidigare och säger att hon tackade ja den här gången för att de under den förra perioden fick till ett mycket gott samarbete över de olika romska grupperna, där de gemensamt kunde få starkare röst i de frågor de ville lyfta. Hon hoppas att det arbetet inte kommer att kastas i papperskorgen i denna nya sammansättning av ledamöter utan att de nu får ny kraft och energi att driva fler saker till sin spets och till åtgärder som når ut till de nationella minoritetsgrupper.
Hur kändes det när du fick veta att du hade blivit uttagen?
– Det kändes både kul och intressant att återigen få en plattform för de frågor som är så viktiga för att möjliggöra den reella tillgången till mänskliga rättigheter.
Vad var det viktigaste skälet till att du tackade du ja till att vara med?
– För att ge röst åt framförallt mina släktingar som aldrig fick komma till tals. Dvs att kunna både påvisa deras historia men även genom platsen i referensgruppen verka för att nationella minoriteten romer ska få bättre förutsättningar i livet, privat som yrkesmässigt.
Nu har första mötet varit. Hur kändes det att vara med i de här sammanhanget?
– Jag var sjuk på det första mötet så jag var med digitalt drygt halva mötet. Mötet i sig var bra och bra tankar togs upp.
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS