Reportage| Från missbruk till skogsbruk

privat bild

Livets hårda skola, inte bara en status på facebook.

Mikael Andersson är 45 år och kommer från Kalix men bor nu för tiden i Ludvika. Tredje februari 2018 har han varit drogfri i fem år.

Mikaels missbruk började då han var i sjuttonårsåldern och han menar att alkohol alltid varit hans huvuddrog men att han även har prövat andra droger; bland annat amfetamin, kokain, hasch och tabletter.

Mikael provade alkohol tidigt men första fyllan tog han vid sjutton års ålder och var på ett vin som hette Aurora, sött och äckligt enligt Mikael. Men ner skulle det. Det var han och hans bästa kompis som hade bestämt sig för att dricka alkohol den kvällen, de gick och satte sig under en tunnel i Kalix och drack upp vinet.

Alkoholen som drog kom in i Mikaels liv under tonåren. Som trettonåring sökte Mikael hjälp på socialen i Kalix kommun.

– Hade de gjort något där den gången kanske jag aldrig hade levat det liv jag levat. Men jag skyller inte det liv jag har levt på min barndom. Jag valde min väg själv, om än med ett beteende som jag ärvt men inte kunde hantera.

Mikaels vändpunkt kom när han satt hemma en kväll för nästan fyra år sedan och drack som vanligt. Tankarna började fara åt alla håll och Mikael kände hur tårarna började rinna. Han tänkte på sina barn. Han tänkte på alla han hade sårat och skadat genom sin kriminalitet och sitt missbruk. Han bestämde sig för att nu fick det vara nog och hällde ut resten av spriten. Sen ringde han efter hjälp. Det kom en kamrat från Länkarna till Mikaels undsättning. Han körde Mikael till akuten där de konstaterade att Mikael hade 3.86 i promille.

– Dagen efter klev jag in på Länkarna i Piteå och där blev kvar där i nästan tre år innan jag flyttade ner till Ludvika.

Det är ett stort steg att bli nykter – att säga farväl till drogerna, polarna och det gamla livet – det är svårt att ta steget själv.

– Du blir jävligt ensam, säger Mikael. Jag var ju tvungen stänga alla dörrar till mitt gamla liv. Mitt beslut sitter i ryggmärgen. Det första året var grymt tufft att klara men när jag klarat av det så gick det lättare då jag hade kommit en bra bit på väg med mig själv. Men man får aldrig glömma var man varit och vem man var! Kung alkohol vilar aldrig.

Att ha bra förebilder skadar aldrig. Mikael själv hade Frank Andersson och Tomas Johansson, två duktiga brottare som han beundrade. Mikael har varit en duktig brottare och Tomas var hans tränare i Haparanda sportklubb.

Idag är Mikael ute och föreläser om sitt liv och för att informera om missbruk och droger. Han menar att vi kan förebygga på så sätt. När personer som Mikael som gått livets hårda skola på riktigt, och inte bara har det som en Facebookstatus, pratar om sitt liv når man fram. Han pratar också om vikten av eftervård och missbruksvård i samhället men menar att det tyvärr ofta fungerar dåligt.

Mikael är ute och föreläser i skolor och menar att redan i årskurs fem är eleverna mogna för att höra det han har att säga. Många barn kan känna igen sig i hans berättelse. Han blev en kriminell blandmissbrukare och gick från att leva ett liv fyllt med droger och brott, där döden sågs som ett alternativ till att leva, till att vara nykter och planera för framtiden.

– Jag har idag utbildat mig till skogsarbetare, huggare, och stortrivs. Jag bor med min kärlek i Ludvika och trivs med livet. Min vision är att kunna bygga eller köpa en stuga i Kalix så jag kan visa min familj här i Ludvika var jag kommer ifrån. Mitt fina Kalix i mitt hjärta. Att ge upp är aldrig ett alternativ för mig. Jag går från klarhet till klarhet och jag kommer uppnå mina drömmar och visioner, det är jag säker på.

Britt-Inger Hedström Lundqvist