Reportage| Vad jobbar du med? Tomas Larsson

Privat bild

Tomas Larson berättar att han är värmlandsresande av släkterna Wigardt Kvikk Faltin och Andreasson-Krans. Han bor i Östergötland nu och har bott här sen 1999. Är skild sedan drygt två år tillbaka och har en dotter som blir 23 i år och ett barnbarn som blir två år. Lever för tillfället ensam i den lilla orten Björkfors utanför Kisa i Östergötland.

Vad arbetar du med?

Nu arbetar jag inom vården som skötare på ett boende för psykiskt sjuka, ett jobb som jag har haft i två år. Jag hamnade där av en slump då jag, efter att ha fått sluta mitt förra jobb som biografmaskinist/vaktmästare, blev arbetslös. Gick en utbildning till fastighetstekniker vilket det skulle vara lätt att få jobb inom. I samma veva som den utbildningen var slut skedde skilsmässan och jag stod där arbetslös och nyskild. En vän tyckte jag kunde söka dit han jobbade vilket var inom psykiatrivården och det gjorde jag och trivdes så jag blev kvar.

Vad har du arbetat med tidigare?

Innan och under tiden som jag jobbade på bion så har jag under många år rest runt och jobbat på en släktings tivoli med att bygga och köra karuseller. Jag har alltid varit intresserad av cirkus, min far jobbade med att sköta pariserhjulet i Mariebergsskogen i Karlstad. Under skoltiden startade jag och en vän en variant av tivoli, dock utan karuseller, hemma i vännens föräldrars villa. Där hade vi vinden att hålla till på. Vi satte där upp lotterier, lyckohjul, peka rätt plus att vi hade en scen där vi spelade teater. Vi bjöd in klasskompisar och tog betalt för att de skulle få komma in, sen fick de köpa lotter och se på när vi spelade teater.

Tomas berättar att han även har rest en del på marknader och sålt lite olika saker. De sista åren sålde han rengöringsmedel. Förutom detta har Tomas även jobbat tio år som tidningsbud samtidigt som han åkte på marknader köpte och sålde han bilar.

Vad gör du på fritiden?

Fritidsintressen, ja, det har jag, bland annat släktforskning, matlagning och sen är jag, enligt många, en musiknörd.

Tomas är en man med många strängar på sin lyra och har även tidigare drivit Dinglarradion. Vad kan du berätta om den?

Dinglarradion startades omkring 2000 och var från början tänkt som en föreningsradio för R.R.R.O men då jag gick ur den föreningen så blev radion fristående. Jag lade ner den runt 2010 på grund av att det blev för jobbigt att driva den helt själv. Till och från under åren hade jag hjälp av Ronny Lundin och vi körde tillsammans. Men när han inte var med längre så blev det för mycket att köra själv och samtidigt blev det för dyrt att betala allt ur egen ficka. Visst, tankarna har funnits att starta upp igen kanske i lite mindre skala och köra en gång i månaden.

Hur ser du på framtiden?

Som det ser ut nu så kommer jag att fortsätta jobba inom psykiatrin då jag trivs bra där jag är.

Britt-Inger Hedström Lundqvist