Romsk inkludering: Kunskapsstöd för inspiration och fördjupning

kollage DIKKO

Länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för att samordna och följa upp insatser inom strategin för romsk inkludering i hela landet. Vi ger även stöd till kommuner att utveckla arbetssätt för romsk inkludering.

Källa: lanstyrelen.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Kunskapsstöd för inspiration och fördjupning

För att sprida kunskap och inspirera till konkreta insatser för romsk inkludering har Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram ett kunskapsstöd. Stödet riktar sig i första hand till dig som arbetar inom kommunen, men också inom annan offentlig verksamhet. Även civilsamhällesorganisationer och allmänheten kan ta del av det.

Stödet består av:

  • 14 korta filmer med olika perspektiv och teman.
  • Ett bildspel som du kan använda exempelvis för att sprida kunskap och fördjupa samtalet om romsk inkludering inom den egna verksamheten. Bildspelet innehåller diskussionsfrågor kopplade till filmerna.
  • Tre poddavsnitt som ger möjlighet till fördjupning.

Filmerna är uppdelade i fyra kategorier: Om strategin och den nationella minoriteten romer; ung och rom; lärande reportage från kommuner och slutligen samtal med experter. Du kan välja att titta på en enskild film eller samlat utifrån de olika kategorierna.

Bildspel med diskussionsfrågor

Om strategin för romsk inkludering

År 2012 beslutade regeringen om en samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering. Strategin är en förstärkning av minoritetspolitiken med det övergripande målet att den rom som fyller 20 år 2032, ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som inte är rom. Filmen ger dig grundläggande information om vad strategin innebär

Den nationella minoriteten romen

Den romska befolkningen är heterogen med kulturella och språkliga variationer. I Sverige finns cirka 50 000–100 000 romer. År 2000 erkändes romer som en nationell minoritet i Sverige och romani chib som ett nationellt minoritetsspråk. I filmen, som ingår i webbutbildningen Grundutbildning i minoritetslagstiftningen, får du lära känna den nationella minoriteten romer bättre.

Film: Den nationella minoriteten romer, Grundutbildning i minoritetslagstiftningen

Ung och rom

Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket särskilt främjas. Även barns och ungas möjligheter till inflytande och samråd i frågor som berör dem ska främjas och formerna för detta ska anpassas till deras förutsättningar. Unga är också en prioriterad målgrupp i strategin för romsk inkludering.

I tre filmer får du träffa unga romer och ta del av goda exempel på arbete som görs för att stärka gruppen.

I ”Att leva som ung rom i Sverige” berättar Silvia, Claudia, Roberto och Natasha om sina liv, utmaningar, mål och framtidsdrömmar.

Abedin Denaj från Gävles romska förening berättar i filmen ”Study group och romsk läsambassad” om sitt arbete med en studiegrupp för unga romer. Toni och Anabella, deltagare i gruppen, berättar om sina erfarenheter och Gävle stadsbiblioteks chef Erica Embretsen berättar om bibliotekets arbete som romsk läsambassad.

Film: Study group och romsk läsambassad

I filmen ”Tjejgruppen” berättar Viveca Sajin, brobyggare och initiativtagare i Helsingborgs stad, om gruppens verksamhet och om vad som krävs av en brobyggare. En av deltagarna i tjejgruppen delar med sig utifrån sitt perspektiv och Eva Svensson, lärare och pedagogisk utvecklare, berättar om stödet i läroplanen.

Film: Tjejgruppen

Kompletterande läsning

Publikation: Stolt men ofta otrygg. En undersökning om unga romers upplevelser av trygghet och tillgång till sina rättigheter, minoritet.seLänk till annan webbplats.

Lärande reportage om arbetet med romsk inkludering

Kommunerna har en central roll i arbetet med den romska minoriteten, eftersom de ansvarar för många verksamheter som har en avgörande roll för romers möjligheter till inkludering i samhället. Ta del av reportage från Uppsala, Stockholm, Borås och Örebro där de medverkande berättar om hur de arbetar med romsk inkludering i sina respektive kommuner.

Läs mer och se fler filmer HÄR

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS