Romska konstnärer och aktivister utmanar Europas förutfattade meningar

DIKKO kollage

En ny generation av det marginaliserade samhället utmanar stereotyper och bryter sig in i mainstream-kulturen. Artikeln publicerad först i POLITICO Av SARAH WHEATON , KETRIN JOCHECOVÁ och ŠEJLA AHMATOVIĆ

Källa: politico.eu
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Den här artikeln är en del av specialrapporten  Breaking out: Stories of Roma empowerment , presenterad av Roma Foundation for Europe .

Efter århundraden av misslyckad politik för att assimilera eller eliminera dem, bryter romerna sig in i europeisk popkultur och mainstreampolitik på sina egna villkor.

Trots bakslag i det formella politiska systemet – det nya Europaparlamentet har till exempel inte en enda representant från EU:s 6 miljoner romska medborgare – slår en kohort (ett kompani) av konstnärer och aktivister in i den vanliga kulturen och trotsar både externa stereotyper och de kulturella normerna i deras samhälle längs vägen.

Även när romer över hela Europa fortsätter att utsättas för diskriminering och hinder för tillgång till grundläggande tjänster som bostäder, utbildning och hälsovård, utmanar denna nya generation föråldrade stereotyper och omdefinierar vad det innebär att vara rom i Europa idag. 

Gianni Jovanovic

Gianni Jovanovic vill radera tyskarnas ihållande stigma mot romer – för att båda hans hypermaskulina ursprungskulturer ska bli ” ömma män ”.

En självbeskriven ”gay rom med många fastlåsningar”, är Jovanovics berättelse en som beskriver Tysklands misslyckade uppgörelse med Förintelsen. Född 1978 av föräldrar som kom till Tyskland som migrantarbetare, skadades han allvarligt vid fyratiden när en molotovcocktail slungades mot hans hus. Han tilldelades en skola för personer med inlärningssvårigheter på grund av sin romska bakgrund. 

Det är förståeligt, säger han idag, att han gifte sig vid 14 år i ett arrangerat äktenskap och blev tvåbarnspappa innan han var 18. Som marginaliserade människor känner romer en press att stötta nästa generation för att ”garantera familjens överlevnad”, säger han.

I början av 20-årsåldern kom Jovanovic ut som gay och 2015 lanserade han initiativet Queer Roma. Han erbjuder nu workshops om intersektionell diskriminering, med fokus bortom bara sinti och romer för att stödja andra HBTQ+-personer från rasminoriteter. 

Dimitar Angelov

Som minister i den snabbväxande romska protestantiska rörelsen i Central- och Östeuropa är fokus för Dimitar Angelovs ansträngningar att utveckla ledarskapsförmåga hos andra genom religion.

Idén kom på begäran av Roma Networks , en relativt lös organisation av protestantiska romer som grundades för 10 år sedan av en kinesisk evangelist. Pingst- och evangeliska rörelser har bara fått fotfäste detta århundrade bland östeuropeiska romer, som historiskt har anammat katolicismen, österländsk ortodoxi eller islam.

Angelov arbetade tillsammans med en amerikansk missionär i den lilla staden Razlog i sydvästra Bulgarien och har tillbringat de senaste tre åren med att utveckla så kallade Leadership Discovery Groups baserade på idén om att ”lära av Jesus”. Utbildningsprogrammet för aspirerande nastavnitzi – bulgariska för mentor – är skräddarsytt specifikt för bulgariska Desikane Roma, en kultur som sträcker sig över hela Västeuropa.

Angelovs uppdrag går ut på att lära ut ledarskap: Efter Rysslands invasion av Ukraina mobiliserade hans Youth Mission Network tiotusentals dollar för att hjälpa krigsflyktingar i Bulgarien. Angelov var medveten om stigmatiseringen av romer, berättade han för Christianity Today : ”Vi gör det här för att vi är en kristen organisation och vi gör det här för Guds ära, och förresten, jag är rom, och jag är stolt. av detta.”

Pretty Loud

Pretty Loud har varit en röst för förändring i Serbien sedan 2014. Genom deras musik – där de blandar pop, rap och traditionella romsk musik – och deras texter på serbiska, romani och engelska når de en stor och kulturellt mångfaldig publik. Målet? Att öka medvetenheten om frågor som tidigt äktenskap och utbildning, särskilt för kvinnor.

Bandet fick internationellt erkännande på Women of the World Festival, där de visade upp en mashup-musikvideo om tidiga äktenskap . ”Vi vill visa att en kvinna kan vara modig, stark, självständig och kapabel att fatta sina egna beslut,” sa bandmedlemmen Živka Ferhatović till Deutsche Welle . Att konfrontera stereotyper om romska kvinnor är gruppens sätt att bekämpa patriarkatet.

Deras låtar fångade prinsessan Jelisaveta Karađorđević , som bjöd in dem att uppträda på Serbiens historiska museum 2017 och organiserade en spelning på den brittiska ambassadören i Serbiens residens tidigare i år. Genom musik och aktivism försöker de 12 medlemmarna avskaffa fördomar mot romer globalt och bevisar att alla inte definieras av negativa stereotyper. Deras budskap är tydligt: ​​utbildning och empowerment kan förändra liv.

Erika och Helena Varga

Systrarna Erika och Helena Varga kämpar för att hålla de romska traditionerna vid liv samtidigt som de integrerar dem i den ungerska kulturen – genom mode och smycken.

Redan 2010 grundade de Budapest-baserade syskonen världens första romska modestudio kallad Romani Design . De har vuxit avsevärt sedan dess och fortsätter att bevara romsk folkkonst och kulturarv och dess förmedling till yngre generationer med sin aktivism.

Systrarna hämtar sin inspiration från år av socialt fältarbete i missgynnade romska samhällen och skolor, och lyfter fram socialt ansvar och miljömedvetenhet i sina designs. ”Jag har sett hur [romska samhällen] bor, vad de har på sig, vilka typer av hus de bor i och hur inredningen är … Dessa minnen och upplevelser är helt inbäddade i mitt sinne när jag designar något,” säger Helena till Euronews .

Många av deras produkter – som inkluderar föremål med blommönster, traditionella romska kläder dekorerade med bilder av Jungfru Maria och smycken – har blivit permanenta samlingar på museer. Helena och Erika anser att mode är ett av de mest kraftfulla sätten att överbrygga klyftan mellan den romska kulturen och resten av samhället: Deras konst hjälper till att omforma människors förutfattade meningar om samhället, eftersom de kan se att systrarnas traditioner och rötter ” absolut finns i [ deras] hjärta och själ .”

Här kan du läsa artikeln i sin helhet på engelska

Den här artikeln är en del av specialrapporten  Breaking out: Stories of Roma empowerment , presenterad av Roma Foundation for Europe . Artikeln är producerad med fullt redaktionellt oberoende av POLITICOs reportrar och redaktörer.  

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS