Silvija berättar om hur det är att vara Rom i Danmark

DIKKO kollage

I går skrev om Den danska Romska strategin som är okonkret och oambitiös och idag berättar Silvija Amedovska i tidningen Information.dk om hur det är att vara Rom i Danmark.

Översättning och text: Redaktionen Källa: information.dk

Länge höll Silvija Amedovska det hemligt att hon är Rom. Men i dag vågar hon säga att hon är Rom, och vill att Romer ska erkännas som en minoritet i Danmark.

Silvija är född och uppvuxen i Danmark, hon har rötter i Nord Makedonien, och är en av de bland 5 500 Romer som beräknas bo i Danmark. Romerna är den största etniska minoriteten i Europa och den minoritet som är mest marginaliserade. Det är en av anledningarna till att Silvija hållit sin Romska bakgrund hemlig under större delen av sitt liv. 

Flera av de Romer som bor i Danmark är inte födda i Danmark utan har också annan nationalitet än dansk. Silvija känner av de fördomar som ligger i att vara utlänning och inte minst muslim. Hon tycker att EU:s bedömning av Danmark borde vara en ögonöppnare för landet som bör revidera sin politik och sitt synsätt mot Romer.

Silvija påpekar att Sverige, Norge och Finland, till skillnad från Danmark, erkänner Romer som en minoritet och i Sverige finns ett stort stöd för projekt och program som arbetar med Romer. Hon menar att det första steget för Danmark skulle vara att erkänna Romer som en minoritet, så att förbättringar av levnadsvillkor och inkludering kan säkerställas. 

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

Hon menar att det första steget för Danmark är att erkänna romer som en minoritet, så att förbättringar av levnadsvillkor och inkludering kan säkerställas.