”Snälla, dela våra berättelser med världen”

”Snälla, dela våra berättelser med världen”, uppmanar en Tiktokanvändare. Demonstrationerna i Iran har skapat en protestvåg på sociala medier och bland kulturprofiler från landet. Kvinnor klipper av sig håret på Tiktok för att visa sitt stöd för Mahsa Amini som dog efter att ha gripits av landets moralpolis. Regimen vill inte att protesterna ska komma ut och begränsar landets internettillgång.

Det minsta vi kan göra är att lyssna på deras vädjan och dela deras berättelser med världen som en solidaritetshandling mot det förtryck som pågår i Iran. Det har dött 50 personer i protesterna och inte ett ljud hörs från vår nya regering.

Iran stryper internet och då går Elon Musk in och meddelar, via Twitter, att han öppnar upp sitt satellit-nätverk Starlink över Iran. Han gör det i ett försök att kringgå regimens försök att tysta upproret. Entreprenören som är huvudägare i Tesla har blivit uppvaktad av aktivister under veckan, inte minst efter att det iranska styret beslutade att stänga ner Instagram, Whatsapp och andra delar av internet som kritiker kan använda.

Tystnaden från våra svenska politiker är fortfarande öronbedövande. Protesterna sker på nätet i videor (där många använder samma ljud) klipper iranska kvinnor av sig håret samtidigt som andra kvinnor som vill stötta dem klipper av sig sitt hår, som en solidaritetshandling.

Jag förstår att det är krävande att sätta ihop en regering, men världen stannar inte upp utan behöver fortfarande engagemang. ”I dag klipper jag mitt hår för #mahsaamini”, skriver Tiktokanvändaren persianziba under sitt videoklipp.

Irans kvinnor använder sociala medier för att nå ut med sina protester.

Bakgrunden till protesterna är Mahsa Amini död efter det att moralpolisen ansett att hon bar sin hijab fel. Det var i förra veckan som den 22-åriga kvinnan Mahsa Amini greps av Irans moralpolis i landets huvudstad Teheran eftersom hon inte hade satt på sig sin hijab på ett korrekt sett. Ett par dagar meddelade polisen att hon hade fått en hjärtattack i häktet och avlidit.

Vittnen har beskrivit det på ett annat sätt, de menar att Mahsa Amini blev slagen och skadad redan vid gripandet. Vilket moralpolisen förnekar. Det var efter Mahsa Aminis gripande och död som de omfattande demonstrationer mot moralpolisen, regimen och landets lagar om slöjtvång startade. Att bära hijab har varit obligatoriskt i Iran sedan revolutionen 1979.

USA riktar sanktioner mot Iran och Sveriges regering tiger

USA riktar sanktioner mot Irans moralpolis och i ett uttalande säger USA:s finansminister Janet Yellen att de håller moralpolisen ansvarig för Aminis död. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjade i fredags att iranska säkerhetsstyrkor ska avstå från att använda ”onödigt eller oproportionerligt våld” mot de som protesters mot regimen. Vår svenska regering bör också visa sitt ställningstagande och stödja det Iranska folket i den protest som pågår.

”Kvinna, liv, frihet!”.

Protestvågen upprinnelse blev i Mahsa Aminis hemstad Saqqez som ligger i den kurdiska delen av Iran. Protesten spred sig snart till bland annat Teheran, där samlades en folkmassa utanför universitetet där de gemensamt skanderade ”Kvinna, liv, frihet!”. Flera iranska kulturpersoner har också uttalat sig om protesterna, bland dem sångerskan Googoosh som har visat sitt stöd för Mahsa Amini och demonstranterna på både Instagram och konserter i Europa.

Sociala medier visar solidaritet med Mahasa Amini och Iranska kvinnor

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS