Sociala medier visar solidaritet med Mahasa Amini och Iranska kvinnor

En av bilderna som florerar i sociala media

I Iran fortsätter oroligheterna och protesterna efter att en ung kvinna dog, efter att ha blivit gripen av sedlighetspolisen för brott mot tvånget att bära slöja. Över 50 dödsfall har rapporterats hittills. Samtidigt begränsas sociala medier delvis och Netblocks menar att internetstörningarna är de största sedan bränsleprotesterna 2019.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjade i fredags att iranska säkerhetsstyrkor ska avstå från att använda ”onödigt eller oproportionerligt våld” mot protester mot regeringen som utlösts av en kvinnas död i polisens förvar.

Han uppmanade också alla att iaktta återhållsamhet för att undvika ytterligare eskalering, säger Guterres talesman Stephane Dujarric.

Vi är oroade över rapporter om fredliga protester som bemötts med överdriven våldsanvändning som leder till dussintals döda och skadade, sa Dujarric till reportrar i New York. Vi uppmanar vidare myndigheterna att respektera rätten till yttrandefrihet, fredlig sammankomst och förening.

Reuters

Ställningstagandet för de Iranska kvinnornas protest syns tydligt på sociala media. Att Mahasa Amini blev ihjälslagen för att hon bar sin hijab ”fel” väcker många starka känslor och världen reagerar. #MahasaAmini #BeOurVoice

Iran har begränsat tillgången till internet för att världen inte ska se de protester som finns i landet. USA går nu ut och säger att de ska hjälpa Iranska folket att få tillgång till internet. Efter den totala radioskugga har nu internet sakta blivit tillgängligt och nu sprids videor som visar hur demonstranter blir beskjutna, rapporterar bland annat människorättsorganisationen Amnesty International på Twitter.

Sveriges nya regering bör stödja det iranska folkets krav att omvärlden ska avbryta sina politiska relationer med den iranska regimen, skriver Sussan Saberi, företrädare för Kvinnorättsförbundet i Sydsvenskan.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

1 Trackback / Pingback

  1. ”Snälla, dela våra berättelser med världen” – Magasin DIKKO

Kommentarerna är stängda.