Parlamentet hedrar Jina Mahsa Amini och iranska kvinnliga demonstranter

DIKKO kollage

Sacharovpriset för tankefrihet gick i år till Jina Mahsa Amini och den iranska proteströrelsen Kvinna, liv, frihet. Priset överräcktes under en ceremoni den 12 december.

Källa: europarl.europa.eu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Pristagarna företräddes av Saleh Nikbakht, akademiker och advokat som företräder Jina Mahsa Aminis familj samt Afsoon Najafi och Mersedeh Shahinkar. De sistnämnda är båda iranska kvinnorättsförsvarare som lämnade landet 2023.

Under prisceremonin sa talman Roberta Metsola såhär: ”Årets Sacharovpris för tankefrihet, som tilldelades Jina Masha Amini och rörelsen Kvinna, liv, frihet, är en hyllning till alla modiga och trotsiga kvinnor, män och ungdomar i Iran, som trots att de utsätts för allt större påtryckningar fortsätter att kämpa för sina rättigheter och driva på för förändring. Europaparlamentet hör er och stöder er. Ni är inte ensamma”.

Jina Mahsa Amini var en 22-årig iransk-kurdisk kvinna. Hon greps av polisen i Teheran i september 2022. Hon påstods ha brutit mot det strikta slöjtvånget i Iran. Tre dagar senare dog hon på ett sjukhus i Teheran av den misshandel hon blev utsatt för i häktet. Hennes död gav upphov till väldiga demonstrationer i Iran, ledda av kvinnor. Med slagorden Kvinna, liv, frihet har de ända sedan hennes död demonstrerat mot slöjtvånget och andra diskriminerande lagar.

Den åttonde december stoppades Jina Mahsa Aminis föräldrar och bror på Teherans flygplats av de iranska myndigheterna och deras pass konfiskerades. De var på väg till Frankrike för att ta emot årets Sacharovpris och har nu belagts med reseförbud. Talman Roberta Metsola har uppmanat ”den iranska regimen att ändra sitt beslut”.

Familjen företräddes i Strasbourg av sin advokat Saleh Nikbakht, som läste upp ett meddelande från Jina Mahsa Aminis mor, Mozhgan Eftekhari, under ceremonin: ”Jinas sorg är evig för mig, och hon är odödlig för människor över hela världen. Jag är fast övertygad om att hennes namn, vid sidan av Jeanne d’Arc, kommer att förbli en symbol för frihet. Från den eviga Jinas födelseplats vill jag framföra min och min familjs oändliga tacksamhet till er, och jag hoppas att ni kommer att stå fast vid och vara stolt över ert val”.

Du kan se prisceremonin igen här.

Bakgrund

Den iranska regimens försök att slå ner protesterna har varit brutala, och situationen för de mänskliga rättigheterna i landet är svår. Det här är något som Europaparlamentet flera gånger har fördömt. I oktober 2022 ville ledamöterna införa sanktioner mot iranska tjänstemän med koppling till Jina Mahsa Aminis död och regimens förtryck. I januari 2023 uppmanade parlamentet till kraftfullare sanktioner mot den iranska regimen, och bad EU att sätta upp Islamiska revolutionsgardet i Iran på sin lista över terrororganisationer. I november 2023 antog Europaparlamentet en resolution om de senaste angreppen på kvinnor och kvinnorättsförsvarare och landets godtyckliga frihetsberövande av EU-medborgare. Parlamentet krävde också att man tillsätter en EU-arbetsgrupp för att stödja Sacharov- och Nobelpristagare.

Sacharovpriset för tankefrihet instiftades 1988 och är uppkallat efter den sovjetiske fysikern och politiske dissidenten Andrej Sacharov. Europaparlamentet delar ut priset varje år till individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Läs mer om årets andra Sacharovprisfinalister här.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS