Mandana Moghaddam / Kvinna Liv Frihet

Mandana Moghaddam, verk ur serien Underlandet, 2013–pågående. © Mandana Moghaddam / Upphovsrätt 2023

Höstens första vernissage på Bildmuseet är en separatutställning med den svensk-iranska konstnären Mandana Moghaddam. Utställningen visar glasmosaik, skulptur och installation och invigs genom ett konstnärssamtal på lördag 16 september, årsdagen av Mahsa Jina Aminis död i Teheran.

Källa: umu.se

Konstens förmåga att överbrygga kulturella gränser är ett bärande tema i Mandana Moghaddams verk. De berör kommunikation mellan människor, migration och feminism och refererar till iransk kulturhistoria likaväl som till brännande aktuella skeenden. Hennes huvudsakliga medier är video, skulptur och installation, med hår, spegelmosaik och betong som återkommande material.

I utställningen visas verk av spegelmosaik ur serien Underlandetsamt Chelgis I, en skulptur i mänsklig skala, täckt av hår och innesluten i en glasmonter. Titeln refererar till en flicka i en persisk saga, vars namn betyder ”fyrtio flätor”. Speciellt för Bildmuseet har Moghaddam skapat den nya skulpturen What they gonna do with the inevitable growth of sprouts? och dessutom ett nytt verk i serien Underlandet. Utställningstiteln påminner oss om den 22-åriga kurdisk-iranska studenten Mahsa Jina Amini som dog 16 september 2022 kort efter att hon arresterats av sedlighetspolisen i Iran, anklagad för att inte ha burit sin sjal på rätt sätt. Hennes död blev startskottet på landsomfattande demonstrationer för mänskliga rättigheter under parollen ”Kvinna, liv, frihet”.

Mandana Moghaddam (f. 1962 i Teheran) växte upp och studerade i Teheran. Åren 1978–79, när hon ännu var tonåring, inträffade den revolution som omvandlade Iran till en islamisk republik och senare ledde till att hennes far avrättades. Moghaddam stängdes av från sin utbildning och var tvungen att fly. Efter tre år som asylsökande i Turkiet kom hon till Sverige. Den första tiden tillbringade hon i Kristineberg i Västerbotten och var därefter under en längre tid bosatt i Göteborg. Numera bor och arbetar hon i Stockholm och var fram till 2022 verksam som konstnär i både Sverige och Iran.

Moghaddam har medverkat i Venedigbiennalen, Incheon Women Artists’ Biennale i Sydkorea, Göteborgs Internationella Konstbiennal och Pragbiennalen och ställt ut i bland annat Iran, Turkiet, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Österrike och Sverige. Hon har utfört verk på skolor, sjukhus och andra offentliga platser. På Statens konstråds uppdrag skapade hon 2015 utomhusverket Vinden för oss med sig, ett öppet rum i formgjuten betong för Vindarnas torg på Umeå universitets huvudcampus, knappt två km från Bildmuseet på Konstnärligt campus.

VERNISSAGE LÖR 16/9 14.00
Mandana Moghaddam / Kvinna Liv Frihet invigs på lördag 16 september 14.00 genom ett samtal i utställningen mellan Mandana Moghaddam och Brita Täljedal.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS