Starkare fokus på nationella minoriteter i Malmö

Kollage KB

Trots lagstadgade skyldigheter har Malmö stads budgetar inte avsatt pengar till arbetet med nationella minoriteter under mandatperioden. Därför föreslår Vänsterpartiet i en motion tydligare satsningar för att synliggöra och stärka de nationella minoriteternas kulturer i stadens verksamhet och evenemang.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Trots att det enligt lag är en skyldighet för stat, region och kommun att främja nationella minoriteters rättigheter, har Malmö stads budgetar under mandatperioden varken nämnt arbetet med nationella minoriteter eller satsar pengar på det. Sedan 2010 gäller lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Den slår fast att judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är erkända som nationella minoriteter i Sverige. Lagen säger att det offentliga ska hjälpa dessa grupper att bevara sin kultur och sitt språk, särskilt för att barn ska få behålla sin kulturella identitet.

-Malmö stad har i egna rapporter lyft hur viktigt det är med kunskap om nationella minoriteter, inte minst som en del i att motverka antisemitism och antiziganism. Det finns goda exempel i Malmö, bland annat 10-årsjubileet av det finska förvaltningsområdet och uppmärksammandet av 250 år av judiskt liv i Malmö. Men det saknas en långsiktig strategi och ekonomiska satsningar för ett kontinuerligt och brett arbete med frågorna, säger Nina Jakku, oppositionsråd och motionär.

Statsbidrag har gjort viss verksamhet kopplad till sverigefinsk kultur möjlig, och ett och annat evenemang lyfter även andra minoriteters kulturer. Men insatserna görs ofta bara under jubileumsår och fortsätter sedan inte.

-Andra svenska kommuner ligger steget före. Exempelvis har Stockholm satsat på romsk månad och visat att det går att arbeta mer strukturerat och ambitiöst. Av detta kan Malmö lära sig, säger Marek Lakatos, ersättare i kommunfullmäktige och den andra motionären.

Stadens förvaltningar samarbetar heller inte alltid tillräckligt. Detta gör att grundskolan ibland missar att lyfta nationella minoriteters kultur, trots att det är vad skolan ska göra enligt läroplanen. Malmö har redan starka kulturscener så som Sommarscen och Malmöfestivalen, där nationella minoriteter borde kunna få en självklar plats och synlighet.

Mot denna bakgrund motionerar Vänsterpartiet idag på Tornedalingarnas dag den 15 juli om att ge kulturnämnden i uppdrag att utöka arrangemangen där nationella minoriteters kulturer lyfts fram. Detta för att säkerställa att arbetet blir långsiktigt, förankrat och synligt i stadens budget.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS