Stormning av Kapitolium ett angrepp på demokratin

https://commons.wikimedia.org/

I nattens video erkänner USA:s president Donald Trump att hans mandatperiod snart är ett slut och att en ny administration ska tillträda. Men det är för sent, timmen är redan slagen och flera av Trump-administrationens ministrar har tagit avstånd från Trump och avgår från sina poster i protest mot hur han agerar.

Det var en helt annan ton i Donald Trumps tal när den nya videon sändes 01 i natt från hans Twitter-konto. Han framförde ett strikt och korrekt tal efter ett manus från ett podium. Trump fördömde våldet i Washington och talade till anhängare som stormade kongressbyggnaden i hårda ordalag.

Till er som deltog i våldsamheter och skadegörelse, ni representerar inte vårt land. Och till er som bröt mot lagen, ni kommer få betala, sa han i videon som lades ut på twitter.

En del menar att händelseförloppet i USA just nu är förväntat, eftersom Trump under lång tid byggt upp den stämning som utlöste stormningen av kongressbyggnaden. Republikanerna anses generellt ha varit för veka och fallit in i de mer generella globala politiska strömningarna med radikalnationalistiska förtecken.

Det är inget nytt att Trump använt sig av de sociala plattformarna för att nå ut med sitt budskap efter som han ansett att tidningarna endast trycker fake news. Så när oroligheterna började stängde flera sociala plattformar temporärt av Donald Trump från sina sociala media och raderade de uttalande som ansågs uppvigla massorna.

Den nya regeringen kommer att tillträda den 20 januari. Trump säger att hans fokus kommer vara att säkerställa en smidig, ordnad och sömlös maktövergång, säger Donald Trump nu.

Han erkände sig på sitt sätt sig besegrad och att en ny administration kommer installeras i Vita huset.

Mitt fokus nu är att säkerställa en smidig, ordnad och friktionsfri överlåtelse av makten, säger Trump i videon.

New York Times skriver att Donald Trump först var motvillig till att spela in videon, men ändrade att han ändrade sig efter övertalning från sina medarbetare och fick honom att förstå att han riskerar att dras inför rätta för sin del i mobben som skapade kaos i Kapitolium.

Att Trumpanhängarna försök underminera valresultatet och den demokratiska processen har vi sett sedan i november och kan ses som ett angrepp mot demokratin. Det vi måste inse är att detta även kan hända i andra länder. Men nu verkar det som Trump bestämt sig för att acceptera det demokratiska valresultatet och lämnar över rodret till Biden. Vi får hoppas att det håller i sig fram tills dess att den nya administrationen tillträder.

Nu höjs rösterna för att Trump ska avsättas eller sluta själv och förhandla så han slipper ställas inför rätta för uppvigling. Han kan ställas till ansvarig för de brott som skett under stormningen av Kapitolium. En stormning av en demokratisk högborg där fyra människor fick sätta livet till av människor som inte accepterade valresultatet.

Uppdatering: fem döda, en polisman har också avlidit.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Uttalande av statsminister Stefan Löfven med anledning av händelserna i Washington D.C.