Demokrati| Ny studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige

Foto Unga Feminister

Nordiska motståndsrörelsen är fortfarande den största organisationen inom den högerextrema miljön, samtidigt som den nätverksbaserade alternativhögern vinner mark. Den nya studien ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern” beskriver den hur det ser ut i Sverige.

Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern är en studie om den svenska radikalnationalistiska miljön, där Magnus Ranstorp och Filip Ahlin beskriver den miljön i Sverige. Studien har tagits fram av Försvarshögskolan på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism (CVE) våldsbejakande extremism – CVE.

En av de saker som studien pekar på är bland annat att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fortfarande är den största organisation bland de högerextrema rörelserna. Detta samtidigt som den nätverksbaserade alternativhögern under de senaste åren har nått ut med sina budskap både utomlands och i Sverige.

Även om den radikalnationalistiska miljön i Sverige existerar på en ideologisk skala, med olika organisationer och rörelser kan de inte separeras. Tvärtom finns det periodiska kontaktytor mellan miljöerna genom nyckelfigurer som introducerar ideologisk litteratur, koncept och tankar till sina likasinnade. Ofta sker mötet digitalt genom gästspel på varandras sociala media-kanaler. I mångt och mycket delar också NMR och alternativhögern samma destruktiva narrativ. Gemensamma budskap från båda miljöerna centrerar i olika hög grad kring ras-separatism, etnopluralism samt konspiratoriska föreställningar om en stundande samhällskollaps samt att ”folket” och ”kulturen” är på väg att utrotas av yttre fiender, säger docent Magnus Ranstorp, vid CATS, som tillsammans med Filip Ahlin är ansvarig redaktör för studien på Försvarsskolans hemsida

Läs hela rapporten Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern.


Mer att läsa om rasism

Vi måste kämpa mot rasism och terrorism i vårt samhälle

Rasism och diskriminering har förändrats över tid

Europaparlamentet fördömer alla former av rasism, hat och våld och vill se handling

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu