Ledare| Vi måste kämpa mot rasism och terrorism i vårt samhälle

Wikipedia

Expo, som granskar rasismen i vårt land, skriver att Vit makt-rörelsen har blivit internationell; de har tätare kontakter vilket innebär ett ökat självförtroende som resulterar i mer våld. Detta står att läsa i en ny rapport från amerikanska organisationen Anti-Defamation League (ADL) i samarbete med flera europeiska organisationer, bland annat Expo. 

Svenskar nämns i ny rapport om den internationella vit makt-rörelsen

I Tyskland den 19 februari 2020 dödades nio människor och flera fick livshotande skador efter två skjutningar i tyska Hanau under onsdagskvällen. Gärningsmannen hittades senare död i sin bostad. Han efterlämnade ett brev och en video erkände högerextrema motiv.

Romsk kvinna dödades i terrordådet i Tyskland under onsdagen

Nordens värsta terrordåd

I Norge 2011 inträffar det våldsammaste terrordådet i Norden i modern tid. Det gjordes mot ungdomar och inträffade under sommaren. Det var på eftermiddagen den 22 juli som Anders Behring Breivik sprängde en bomb i regeringskvarteret i centrala Oslo och dödade åtta personer, förutom att bomben orsakade stor materiell förstörelse. Därefter åkte Anders Behring Breivik till ön Utöya utanför Oslo och mördade 69 personer, de flesta av dessa var ungdomar, som var på ett sommarläger som arrangerats av Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF.

Själv kommer jag aldrig glömma den här dagen. Min son, som bor i Oslo, ringde och sa att jag var tvungen att gå ut på nätet och kolla vad som händer. ”Det låter som om bomber smäller”, sa han. Jag skyndade mig ut och letade, men hittade inget. Det var ingen som hade hunnit uppdatera. Senare ringde jag upp och berättade om det förskräckliga som hade hänt. Vid det laget hade även nyheterna i Norge hunnit med att rapportera.

Terror i Sverige

Sverige den 7 april 2017 drabbades Stockholm av en terrorattack. En terrorattack som liknar de attacker som hänt i Berlin, Nice och London hände i Stockholm, Sverige. Händelsen skedde i centrala Stockholm vid Åhléns på en fredagseftermiddagen när det var massor med folk ute.

En av de som befann sig på plats var Papusa Ciuraru en romsk kvinna från Rumänien. Hon tiggde för sitt uppehälle i Stockholm. Hon var när terrorattacken inträffade 84 år. Hon blev påkörd av lastbilen som kördes av Rakhmat Akilov som mejade ner människor på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

PORAJMOS – SAMUDARIPEN

Polisen larmades snabbt om att en lastbil i hög fart körde på människor på gågatan Drottninggatan i Stockholm. Lastbilen hade kapats utanför restaurang Caliente i korsningen Adolf Fredriks kyrkogata och Drottninggatan för att sen köra de 500 meterna ner för Drottninggatan innan den brakade in i varuhuset Åhléns City intill Sergels torg.

Lastbilens framfart tog fem personer liv och 15 personer skadades. Tio personer vårdades på sjukhus efter attentatet. Ett av dödsoffren är en 11-årig flicka som var på väg hem från skolan när hon hamnade i terroristens väg och blev påkörd av lastbilen. Bland de skadade var Papusa. 

Världen visade solidaritet med Sverige.

Bland annat så skrev Förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert  på Twitter att:

våra tankar går till människorna i Stockholm, till de skadade anhöriga, räddningstjänsten och poliserna. Vi står enade mot terrorn.

Människor i Sverige visade på olika sätt solidaritet med varandra. Sverige blev både fattigare och rikare i och med den fasansfulla terrorattacken som skedde i Stockholm.

Förbud mot rasistiska organisationer

Rasism är i grunden för terror

Rasism kan ses som en tanke eller idé om att mänskligheten kan delas in i grupper, ett ”vi och dom”. Gruppindelningen baseras ofta på biologi (ras) eller kultur. Den rasistiska tanken eller idén går också ut på hur människor är: personlighet, intellekt och moral, och kan ofta förklaras med biologi eller kultur. Utifrån denna tanke definieras sedan de olika grupperna och graderas som olika mycket värda. Detta används sedan som ursäkt för att behandla de olika grupper rasistiskt och då de enligt den rasistiska normen är lägre stående på ett sämre sätt.

En del grupper utsätts oftare och tydligare för rasism och diskriminering än andra. Bland annat så är de med afrikanskt ursprung (afrofobi), judar (antisemitism), romer (antiziganism), och muslimer (islamofobi) de som ofta utsätts för rasism.

I Sverige och Europa ses ofta ”muslimhotet” som ett västeuropeiskt fenomen. I Östereuropa är det ofta andra grupper som står i centrum för högerextremisternas intresse, till exempel romer, judar eller homosexuella.

Det finns många olika typer av rasism och förklaringsmodeller.

Här kommer några hämtade från https://www.so-rummet.se/

Biologisk rasism: Att mänskligheten kan delas in i olika raser utefter vissa biologiska egenskaper, och att vissa raser är bättre än andra.

Kulturrasism: Fördomar och diskriminering på grund av etnicitet, kultur eller religion.

Främlingsfientlighet: Fördomar och diskriminering mot människor som på något sätt är annorlunda än majoriteten i ett visst sammanhang, även om de har samma etniska tillhörighet.

Rasbiologi: Enkelt uttryck en slags rashygien vars teori går ut på att folkgrupper och människorasen som helhet kan förbättra sina egenskaper genom rasförädling och selektiva urval vid fortplantning. Vissa folkstammar eller raser ansågs bättre än andra och skulle därför skyddas från att blandas och späs ut av sämre raser.

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du pratar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig. Alla ska ha samma rättigheter. Det här finns också i svensk lag, dessutom är Barnkonventionen lag i Sverige vilket innebär att barns rättigheter till ett likvärdigt liv ska bevakas.

Barnkonventionen blir lag – så påverkar det dig

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-Inger@dikko.nu
Blogg: #Essentiellt