PORAJMOS – SAMUDARIPEN

Privat bild
privat bild

Papusa Ciuraru är en romsk kvinna från Rumänien. Hon var en tiggare i Stockholm. Vi vet inte var hon är nu eller om hon fortfarande lever.

Hon var 84 år när hon blev påkörd av lastbilen som kördes av Rakhmat Akilov i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.7. Fem personer dog då och många skadades. Bland de skadade var Papusa. Hon hade tur.

Papusa kunde, trots sitt hårda liv, betraktas som tursam. Hon överlevde Ceausescus diktatur och 90-talets Rumänien när hundratals romska hus brändes upp och över 2000 människor hamnade under bar himmel. Många av dem tvingades flytta till soptippar i städernas utkanter för att undkomma våldet från sina rumänska eller ungerska landsmän. Soptippar där många bor kvar än idag. Många dödades.

Papusa hade tur. Mest tur hade hon när hon flydde från Transnistrias koncentrationsläger under andra världskriget. Eftersom Papusa var en överlevande av Porajmos, Romernas förintelse.

Över 25 tusen människor fördes med tvång från sina hem till norra Moldavien, där de lämnades att dö av kyla, hunger och tyfus. Vissa sköts, men kulor ansågs mer värda än människoliv. Så de flesta lämnades att dö i kylan utan mat och kläder.

Även kannibalism förekom. Av 25 tusen kom 11 tusen inte tillbaka. Papusas familj, släkt, vänner dog. Men Papusa återvände. 

Hon säger att hon hade tur. Alla skulle nog inte kalla det tur att som över 80 år gammal tigga i kyla och regn i ett främmande land för sin överlevnad. Att se sina barn och barnbarn utan möjligheter och att kallas för tjuv, parasit och paria. Men Papusa säger att hon haft tur. 

Idag är den internationella minnesdagen för förintelsen. Dagen vi minns de nazistiska koncentrationslägrens offer. Trots att samma plan för judarnas och romernas utrotning fanns i Rumänien och Tyskland är den romska förintelsen inte allmänt accepterad. Dess offer har knappt uppmärksammats. Inga skadestånd har betalats ut. Romerna nämndes inte under Nürnbergrättegångarna. Minnesdagen erkändes inte förrän 2015 av EU.

Papusa kompenserades inte. Varken hon eller någon annan överlevande rom i Rumänien. Men hon ansåg sig vara lycklig över att ha undkommit med livet i behåll. Även om hon tiggde i regn och kyla 2000 km bort från sitt hem. Såsom många andra så kallade EU-migranter.

Albert Dandos
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS