Nyheter| Förintelseförnekelse och högerextremism i gatutidning för hemlösa romer

Skärmklipp från fb

UTRIKES| Gatutidningen Folk är Folk skapades för att ge hemlösa romer en chans att tjäna pengar utan att tigga. I det senaste numret bagatelliserar tidningen förintelsen av romer under nazismen och öppnar dörren för högerextremister.

Jag känner mig lurad, säger en av försäljarna.

Hur många romer som dog för att nationalister ansåg att vita är mer värda än andra, är det ingen som riktigt vet. Enligt forskare som Dr Sybil Milton, tidigare historiker vid Holocaust Memorial Research Institute i Washington kan det vara så många som 1,5 miljoner romer som dog i förintelselägren. Andra forskare har kommit fram till siffror som pekar på att antalet kan vara både högre och lägre.

I Folk är Folks senaste nummer bagatelliserar chefredaktören Bjønnulv Evenruds förintelsen samtidigt som han försvarar öppna förintelseförnekare. Det rapporterar flera norska medier.

Chefredaktören försvarar agerandet med att han tycker att frågan handlar om yttrandefrihet. Men i verkligheten har han bara gett en plattform till människor som förnekar massmorden på tidningförsäljarnas släktingar.

Som exempel har Folk är Folk gett spaltutrymme till norska högerextremister. Bland de högerextrema grupperna återfinns bland annat Alliansen , vars ledare, Hans Lysglimt Johansen, kallar förintelsen för en myt. Alliansen som kallar sig för nationalister, har även haft samröre med den nazistiska våldssekten Nordiska Motståndsrörelsen.

Efter nyheten uppmärksammades i norska medier, intervjuade tidningen Filter Nyheter åtta stycken rumänska romer som säljer tidningen på gatorna i Oslo. Flera av de intervjuade uppger att de känner sig lurade och illa till mods. – Jag känner mig lurad. Magasinet är inpackad i plast, vi kan inte öppna den för att se innehållet innan vi säljer den, säger en ung romsk kvinna till Filter Nyheter.

Kim Fredriksson
kim@dikko.nu