Sverigefinnarnas dag uppmärksammas på Stadsbiblioteket

I samband med Sverigefinnarnas dag den 24 februari arrangerar Göteborgs Stad en kväll fylld med litteratur, musik, konst och samtal för att främja den sverigefinska kulturen.

För tolfte året i rad uppmärksammar Göteborgs Stad Sverigefinnarnas dag. I år hålls firandet på Stadsbiblioteket och besöks av Rosa Liksom som är en av Finlands största kulturpersonligheter, verksam som konstnär, författare och dramatiker. Hon har bland annat fått Finlandiapriset och Svenska Akademiens nordiska pris och är nu aktuell med romanen Älven.  

Rosa Liksom samtalar under kvällen med Janina Orlov, finlandssvensk översättare och universitetslektor som nyligen tilldelades Svenska Akademiens Finlandspris.

Arrangemanget inleds med att Blerta Hoti (S), kommunalråd med ansvar för kulturfrågor och de nationella minoriteterna i Göteborgs Stad, håller ett öppningstal.

– Sverigefinnar är den största nationella minoriteten i Sverige. Det är viktigt att vår stad uppmärksammar dagen för att påminnas om minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska och göteborgska kulturarvet, förklarar Bierta Hoti.

Under kvällen visar också Sanna Laakso, en sverigefinsk konstnär från Småland, sina bilder och samtalar om sin konst med kvällens konferencier, Maarit Jaakkola, kulturjournalist och medlem i Sverigefinska rådet.  

– Jag anser att denna dag är viktig att lyfta fram då människor i allmänhet har dålig koll på att det finns fem nationella minoriteter i Sverige. Om jag med min konst kan uppmärksamma just vår unika berättelse, så vill jag vara med, säger Sanna Laakso om sin medverkan.

Framträder gör även singer/songwriter Sonja Skibdahl som i sin musik blandar svenska, engelska och finska – en intressant och tilltalande kombination med musik och texter som fångar och berör. 

Dessutom bjuds det på konstutställningen ”Ta plats!”. Under hösten 2022 genomfördes en serie workshops med sverigefinskt fokus på kulturhuset Frilagret. Kortfilmer, fanzine och risotryckta posters som skapats av unga deltagare visas i utställningen. 

Programmet genomförs i huvudsak på finska. Det är fri entré.

Läs mer om arrangemanget.

På söndagen bjuds det dessutom på gratis teater för barn 5-10 år, både på finska och svenska, läs mer om arrangemanget.

Sverigefinnarnas dag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Stadsbiblioteket och Göteborgs Stads sverigefinska råd, med syfte att uppmärksamma den nationella minoriteten i Sverige och främja den sverigefinska kulturen.  

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS