Länsstyrelsen i Norrbotten hissar flaggor för Ukraina och sverigefinnar

Idag, den 24 februari är sverigefinnarnas dag och i år även årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina. Länsstyrelsen uppmärksammar detta genom att flagga både med sverigefinnarnas flagga och den ukrainska flaggan. Foto Länsstyrelsen i Norrbotten

Idag, den 24 februari är sverigefinnarnas dag och i år även årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina. Länsstyrelsen i Norrbotten uppmärksammar detta genom att flagga både med sverigefinnarnas flagga och den ukrainska flaggan.

Största nationella minoriteten

Sverigefinnarna är uppskattningsvis 700 000 personer och därmed den största nationella minoriteten i Sverige. Sverigefinnarnas dag ska synliggöra minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. Sverigefinnarna fick nationell minoritetsstatus år 2000.Detta ger rätt att använda finska hos förvaltningsmyndigheter och domstolar som ingår i förvaltningsområden för finska. De kommuner i Norrbotten som omfattas är Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala, Övertorneå, Kalix och Luleå.

Länsstyrelserna ger stöd till kommuner, regioner och statliga myndigheter i frågor som rör minoritetslagstiftningen.

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Årsdagen för Rysslands invasion

För ett år sedan invaderade Ryssland Ukraina, med död och oerhört lidande som följd. Rysslands anfallskrig mot Ukraina får även stora och långvariga effekter för stora delar världen. Kriget innebär en återgång till stormaktspolitik med ökad militär upprustning. EU:s utrikes- och säkerhetspolitik förändras och NATO får en förstärkt roll. Sverige och Finland har som följd av Rysslands agerande ansökt om medlemskap i NATO, vilket innebär att Sveriges och Finlands säkerhetspolitik förändras i grunden.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS