Tehara Filmfestival sänder resande/romska filmer från Sverige, Tjeckien, England och Ukraina. Här finns länkarna till filmerna

Lindy Larsson

Dokumentären ”Lindy the return of Little Light” är det svenska bidraget på Tehara Filmfestival, de andra filmerna är från Tjeckien, England och Ukraina. Magasin DIKKO tog kontakt med Lindy Larsson Forss som tog sig tid för en kommentar trots sitt späckade schema med Tysk teater i Berlin ena dagen och gala och musikal i Stockholm den andra.

WorldPride 12 – 21 augusti visas resande/romska filmer

I år är det Malmö och Köpenhamn som står värdar för WorldPride & EuroGames, Malmö Pride och Happy Copenhagen. Det är första gången WorldPride och Eurogames kombineras, och det utlovas en regnbågsfärgad fest utan like. Samtidigt sänder Tehara Filmfestival fyra resande/romska filmer som går att se gratis mellan den 12-21 augusti. Happy Pride önskar Tehara Filmfestivals koordinator Paul Dandos till alla tittare.

Lindy the return of Little Light: Känslostark dokumentär om utanförskap

När jag pratade med Lindy frågade jag, hur det känns att vara resande-HBTQI-person och se sin film representeras på Teharas Filmfestival under pridedagarna?

Jag är väldigt stolt över att Ida Persson Lännerbergs film Lindy the Return of Little Light visas under World Pride. Filmen handlar om hur det var för mig att växa upp som homosexuell och resande i ett litet brukssamhälle i Småland. Det finns väldigt få queera resande/romska filmer men berättelserna finns och jag längtar efter att få se dem på vita duken. Jag ser Lindy the Return of Little Light som en stafettpinne och önskar att fler berättar sin historia. Världen behöver fler queera resande/romska berättelser. Happy Pride!

Foto Esra Rotthoff het Affischbilden till föreställningen Yes but No på Maxim Gorki Theater i Berlin.

Här är filmerna:

Lindy the Return of Little Light

Lindy the Return of Little Light

En närgången film om identitet och skam och att våga stå upp för sig själv.

Debuterande Malmöfilmaren Ida Persson Lännerberg har under fyra år följt och filmat den hyllade artisten Lindy Larsson i en avgörande period i hans liv. Lindy växte upp i en liten småländsk bruksort. Han har alltid fått höra att det han är – är fel. För att överleva flydde han in i en fantasi där han var superhjälten Little Light, en pojke som kunde sprida ljus över världen.

Regissör

Ida Persson Lännerberg

Land

Sverige


Roma Boys - Love Story

Roma Boys – Love Story

Filmen tar upp det tabubelagda ämnet homosexualitet bland romska grupper genom en personlig berättelse om en romsk aktivist som råkar vara homosexuell. Hans aktivism har gett honom anseende i det romska samhället, något som äventyras när han kommer ut som homosexuell. Hans önskan om att dela med sig av sin komplicerade historia till omvärlden fick honom dock att skriva ett manus om sitt liv. Filmen är en dokumentär om hans självbiografiska manuskript och växlar som sådan mellan dokumentär och dramatisk form. Genom denna distinkta berättarteknik ger filmen en inblick i en dold värld av tredubbel diskriminering – diskriminering av den romska befolkningen, diskriminering av homosexuella, men också diskriminering av romska homosexuella inom deras egen krets.

Regissör

Rozálie Kohoutová

Land

Tjeckien


Chachó

Chachó

Yanush växte upp i en konservativ romsk krets i en liten ukrainsk stad. Han är på väg att gifta sig, precis som hans föräldrar vill. Yanush är dock homosexuell och förälskad i en annan ung man, Pasha. Tillsammans bestämmer de sig för att smita iväg från bröllopet och lämna staden, men kan Yanush verkligen göra det?

Regissör

Vitalii Havura

Land

Ukraina


A Hard Road to Travel

A Hard Road to Travel

”Jag har sett alldeles för många människor gå i graven alldeles för tidigt bara för att de var den de var.” Danny är på väg till London Pride Festivalen där det för första gången någonsin kommer finnas en grupp resande, men hans äldre bror är inte förtjust i det.

A Hard Road to Travel producerades som ett avsnitt av serien ‘It’s Kushti to Rokker’ (Det är bra att prata), som handlar om psykisk ohälsa bland unga romer och resande och om att bryta stigmatisering.

Regissör

Dan Haworth Lisa Smith

Land

England

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS