Tvillingbröder portades av Forum för levande historias lokaler – nu får myndigheten JO-kritik

Forum för levande historia meddelade två bröder som besökte byggnaden ofta att de inte skulle få komma till myndighetens lokaler på ett halvår. Bröderna anmälde då myndigheten till Justiteombudsmannen, JO, framför nu kritik mot Forum för levande historia, skriver Dagens juridik.

Forum för levande historia är ett museum och en myndighet som har som uppdrag att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

De båda besökande bröder, som är tvillingar, har under ett års tid tillbringat mycket tid på Forum för levande historia, ibland flera timmar per dag. De har ”avbrutit, kritiserat och på ett respektlöst sätt kränkt enskilda medarbetare”, enligt myndigheten, rapporterar Dagens juridik.

De båda bröderna informerades under ett möte om att de hade inte fick besöka i lokalerna ett halvår. Bröderna anser att de påtalat faktafel i Forum för levande historias utställningar, medan myndigheten säger att brödernas närvaro har utvecklats till ett ”flerårigt arbetsmiljöproblem”.

I sitt beslut skriver JO att han inte ifrågasätter att Forum för levande historia kände ett behov att agera, men menar att myndigheten inte har något lagstöd att för att be bröderna att inte vistas i lokalerna på ett halvår och kritiserar därmed Forum för levande historias agerande.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS