Vad blir kvar av det finska utbudet hos public service?

DIKKO kollage

Betänkandet om Public service är en tegelsten på 613 sidor som snart kommer att få ett gäng remisser av olika slag. Vad som redan skrivits om betänkandet på opinionssidorna är splittrat. En del verkar positiva och andra skeptiska. Det kan man såklart alltid vara. Mycket finns att säga om public service, mycket sägs redan om public service och betänkandets innehåll har en del intressant som borde synas lite närmare.

Text: Stellan Beckman
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

När det gäller nationella minoriteters representation i public service-utbudet skriver man på sidan 236 att public service-företagens samlade utbud av program på finska, meänkieli, romani chib och samiska ”varje år ska uppgå till minst samma nivå som 2025”. Detta kan vid en första anblick ses som positivt. Den finska representationen hos public service är säkrad.

Det beror på hur man ser på saken. Minoriteters redaktioner har dessvärre kantats av nedskärningar sedan långt innan de fem nationella minoriteterna blev erkända i Sverige. Och vad innebär egentligen att ha ”samma nivå som 2025”? Ja, det är faktiskt en bra fråga.

Redan 12 september 2023 kunde Svt rapportera att Sveriges Radio behövde göra stora nedskärningar där personal måste sägas upp. Nu hade ju inte detta behövt innebära ett hot gentemot den finskspråkiga redaktionen, men det kom att visa sig några månader senare att så var fallet. I en insändare för Journalisten (6/2-2024) framgår det att ett tiotal tjänster försvinner på Sveriges Radio finska och ett antal program läggs ner tack vare det nedskärningspaket som planerats för SR.

För den finska redaktionen blir dessa besparingar en nedskärning på 25 procent av personalstyrkan. Undertecknarna till insändaren i Journalisten frågar sig om en personalstyrka på knappt 30 anställda kan säkerställa en trovärdig daglig nyhetsverksamhet och annat programutbud på finska. I deras mening innebär det att Sverige radio ”i praktiken avsäger sig uppdraget att erbjuda en seriös och täckande service på finska” och som står i bjärt kontrast mot sändningstillståndets krav på utvecklad service på finska.

Sverige Radio Finska ska också satsa mer på poddar, vilket ju drabbar den dagliga bevakningen på finska så pass att den reduceras dramatiskt och den journalistiska ambitionsnivån kommer att urholkas.

Insändaren publicerades även i en annan version i Dagens Nyheter 6 februari 2024 och fick ett svar av Sofia Wadensjö Karén, programdirektör, Sveriges Radio och Olov Carlsson, områdeschef i norr med ansvar för minoritetsspråk i samma tidning följande dag. De skriver:

”Låt oss först av allt vara tydliga med att vi även framgent kommer uppfylla alla de krav som ställs på oss i sändningstillståndet. Det finska innehållet är viktigt för oss för att det är vårt uppdrag, men också för att vi vet att vi spelar en viktig roll för våra sverigefinska lyssnare. Att påstå att vi inte tar den rollen på största allvar är fel.”

Lite längre fram skriver de att Sveriges Radios effektiviseringar redan pågått under flera års tid och att vägledande i alla besparingar har varit att värna programverksamheten. ”Men”, skriver de sen, ”vi har kommit till en punkt där det inte längre är möjligt att undanta den del av verksamheten där Sveriges Radio Finska ingår”. Exakt vad detta innebär är oklart. Wadensjö Karén och Carlsson lyfter fram att de kommer göra nya satsningar där programutbudet är anpassat efter någon lyssnarundersökning som ligger till grunden för beslutet.

Nå, det är väl så. Samtidigt kan man undra var sverigefinnar får möjlighet att påverka i själva processen. Detta är, som allt annat som rör Sverigefinnar, en fråga som vi borde få något mer att säga till om. Dessvärre har jag sett många exempel på när denna del av minoritetslagen förbises i beslut som rör sverigefinska frågor. Kanske ska man inte vara förvånad här heller.

Dessutom blir det märkligt med tanke på att besparingarna sker redan innan betänkandet om public service publicerades. Själva formuleringen som jag citerade inledningsvis, att utbudet ska uppgå till minst samma nivå som 2025 säger inte så mycket. Det kan i mångt och mycket betyda vad som helst. Betänkandet har inte direkt gett någon statistik över vad för program som sänds för finska eller andra minoritetsspråk. Borde man inte göra det för att verkligen ge allmänheten och minoriteterna möjlighet att få en rättvis bild av utbudet hos public service de senaste 24 åren?

En sak är dock säker. Sveriges Radio finska hade en gång i tiden 80 anställda. Efter de planerade besparingarna kommer man att ha knappt 30 anställda. Bara det säger mycket om ambitionsnivån.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS