
Vandelsutredningen, som ska lägga nya förslag på hur brister i levnadssätt ska kunna leda till utvisning, ska presenteras imorgon. Utredningen ska bland annat titta på om åsiktsyttringar, även om de inte är brottsliga, ska kunna leda till utvisning. Idag presenteras Vandelsutredningen.
– Vi på Civil Rights Defenders är starkt kritiska. Att människor ska kunna utvisas för åsiktsyttringar som inte är brottsliga saknar rättslig legitimitet. Det bryter mot Europakonventionen och principen om likabehandling inför lagen, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
I november 2023 gav regeringen en utredare i uppdrag att se över hur “bristande levnadssätt”, alltså beteenden som inte nödvändigtvis är brottsliga, ska kunna leda till utvisning. Det kan handla om skulder till det allmänna eller bidragsfusk, men man ska även se över om yttranden kan vägas in i en vandelsprövning.
– Det handlar om fullt lagliga åsiktsyttringar som skulle kunna leda till utvisning. Det skapar ett system där vissa människor kan straffas för uttalanden som är helt lagliga för andra, där vissa grupper får en mer begränsad yttrandefrihet än andra. Det urholkar principen om allas likhet inför lagen och vore en oerhört olycklig utveckling för Sverige, säger John Stauffer.
Att personer ska kunna utvisas för åsikter som inte är brottsliga strider mot Europakonventionen och svensk grundlag, där yttrandefriheten skyddas för ”var och en”, oavsett medborgarskap.
Risk för självcensur
Eftersom utredningen presenteras först imorgon har inte något konkret lagförslag lagts, men direktivets inriktning ger anledning till oro. En lagstiftning som öppnar för subjektiva bedömningar av ”oönskade” yttranden riskerar att användas för att tysta obekväma röster snarare än att skydda samhället. Det strider mot Europakonventionens krav på att inskränkningar av yttrandefriheten ska vara nödvändiga, proportionerliga och tydligt avgränsade.
– Om människor inte vet vad som är tillåtet att säga och vilka konsekvenser det kan få, uppstår en risk för självcensur. Personer med uppehållstillstånd kan av rädsla för repressalier välja att inte delta i samhällsdebatten, även när de vill framföra legitim kritik. Det kan särskilt påverka grupper som redan är utsatta, och det hotar den demokratiska principen om en öppen och fri debatt, säger John Stauffer.
Vad innebär ”bristande vandel”
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS