De kämpar för kidnappade ukrainska barn – nu kommer de till Stockholm

Dokumentärfilmen Uprooted Kyiv Independent

Frågan om kidnappade ukrainska barn har engagerat människor världen över. Nu vill vi ge er publik möjlighet till fördjupad inblick i de illegala bortförandena och arbetet som görs för att få barnen tillbaka. Den 6–8 november har vi besök av ukrainska jurister och människorättsförsvarare som arbetar mot de illegala bortförandena av ukrainska barn, och varit med och fört brotten till Internationella brottsmålsdomstolen.

Källa: TT

Sedan den fullskaliga invasionen inleddes har nära 20 000 ukrainska barn kidnappats, vilket rapporterats om världen över.

I samband med att Civil Rights Defenders den 7 november visar “Uprooted”, en dokumentär om de illegala bortförandena och arbetet med att få dem tillbaka, kommer flera ukrainska människorättsförsvarare att vara på plats i Stockholm.

Kateryna Rashevska – juridisk expert vid Regional Center for Human Rights (RCHR), som arbetar med att dokumentera krigsbrott för att kunna ställa ansvariga till svars.

Kateryna arbetar med särskilt fokus på krigsbrott mot barn och har varit med att skicka in underlag till Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) som lett till att ICC utfärdat en arresteringsorder mot Putin och Maria Lvova-Belova för det illegala bortförandet av ukrainska barn.

För Kateryna inleddes arbetet på natten för den fullskaliga invasionen. Hon vaknade av att hennes granne grät och insåg genast att den ryktade invasionen inletts. Där tog hon fram sin dator och satte i gång arbetet som nu pågått utan uppehåll i över ett och ett halvt år.

”Jag har trettio eller kanske femtio års arbete framför mig med allt som hänt, innan jag kan gå tillbaka till vad jag gjorde innan invasionen.”

Kateryna Rashevska intervjuades även i svensk media för ett år sedan:
Human Rights Conference Underway in Stockholm (SR), Ukraina: Hon vill sätta fast krigets brottslingar – Syre (Tidningen Syre), Tusentals ukrainska barn kommer växa upp som fiender till sin nation” (Dagens Arena).

Olesia Bida – reporter på Kyiv Independent som gjort dokumentären ”Uprooted” om bortförandet av ukrainska barn från Mariupol till Ryssland. Hon har grävt djupare i bortförandet av några av de 20 000 barn som tagits från Ukraina. Hennes reportage från 2022 om ukrainska kvinnor i rysk fångenskap vann priset ”Honor of the Profession” för ukrainsk journalistik.

”Ryssarna gillar att hävda att de faktiskt räddar ukrainska barn i stället för att de deporterar dem. Detta är inte sant. De har etablerat och finjusterat systemet för att deportera barn till Ryssland. Maria Lvova-Belova är inte den enda som ligger bakom detta. Läkare, socialarbetare och till och med ’vanliga ryssar’ som tar emot ukrainska barn i sina familjer deltar i detta krigsbrott.”

Vill ni även komma på filmvisningen med efterföljande panelsamtal?

Den 7 november klockan 14.30 visar vi dokumentären Uprooted om de illegalt bortförda barnen på biograf Zita. Filmen har tidigare visats för bl.a. Europarådets parlamentariska församling (PACE).

Efter filmvisningen har vi panelsamtal. Mer information och anmälan finns här (via Eventbrite).

Om Civil Rights Defenders arbete i Ukraina 

Sedan början av kriget har Civil Rights Defenders stöttat människorättsförsvarare, journalister och aktivister på plats i Ukraina, så att de kan fortsätta sitt arbete. Bland annat genom vår Akutfond. Vi stöttar även organisationer som arbetar med att dokumentera krigsbrott med ekonomiska bidrag och genom juridisk rådgivning.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS