Var tredje svensk orolig för demokratin

Foto Stellan Stephenson

Under det senaste decenniet har demokratiutvecklingen backat världen över och allt färre människor lever i demokratiska samhällen. Enligt en ny undersökning från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders är drygt var tredje svensk (37%) orolig över att även Sverige rör sig mot att bli ett alltmer odemokratiskt land. Samtidigt uppger en av fyra (25%) att de tror att det hade varit positivt om Sverige styrdes av en stark ledare istället för ett flertal politiska partier.

Längtan efter en enskild stark ledare är ofta en grogrund för auktoritära krafter. Det ser vi exempel på i andra länder där vi har verksamhet. Då är det viktigt att demokratin står stadigt. Men den svenska demokratin skulle, helt lagligt, kunna avskaffas på bara ett par månader. Det är långt ifrån ett tillräckligt starkt skydd för något som är så viktigt, säger Anders L Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders.

För att ändra en grundlag krävs två likadana majoritetsbeslut i riksdagen med ett val emellan. Den svenska demokratins skydd vilar därmed på att väljare vid ett sådant val skulle avstå från att rösta på de politiker eller partier som ställer sig bakom antidemokratiska förslag.

Illustrerar hotet mot demokratin med brädspel baserat på verkliga händelser

För att öka allmänhetens engagemang för demokratins framtid har Civil Rights Defenders nu tagit det lite ovanliga greppet att utveckla ett brädspel. Spelet heter Dictator of Sweden och går ut på att någon ska försöka bli Sveriges första diktator innan de andra spelarna har hunnit säkra demokratins framtid. Precis som i det verkliga politiska spelet måste spelarna förhandla med varandra samt hantera olika politiska kriser och dolda agendor.

Mot bakgrund av demokratins 100-årsjubileum, de pågående regeringsförhandlingarna och ett annalkande riksdagsval är det hög tid att diskutera framtiden för vår svenska demokrati. Brädspelet är, förutom ett roligt spel, ett sätt att belysa de antidemokratiska strategier som vi ser i vårt arbete runt om i världen. På så sätt kan man säga att spelet är baserat på verkliga händelser. Vår förhoppning är att det kan få fler att förstå att vi inte får ta den svenska demokratin för given, säger Anders L Pettersson.

Under onsdagen den 17 november hölls en spelomgång i riksdagen tillsammans med fem riksdagsledamöter, från lika många partier, mitt under pågående regeringsförhandlingar. Värdar var Åsa Eriksson (S) och Joar Forsell (L).

Kontakta oss:

För mer information, vänligen kontakta oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org 

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Prime. Syftet med undersökningen är bland annat att undersöka om allmänheten upplever den svenska demokratin som hotad, om våra demokratiska grundprinciper är hotade och hur viktigt det är att bo i ett demokratiskt land. Novus har genomfört 1007 intervjuer bland allmänheten mellan 18-79 år. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna var 59%. Undersökningsperioden var 28 oktober till 3 november 2021.

Om spelet:

Dictator of Sweden spelas med fem till åtta spelare, uppdelade i två lag och där varje spelare i hemlighet får en slumpvis tilldelad roll. I ena laget finns de antidemokratiska spelarna som består av en Diktator och en eller flera Medlöpare. I andra laget finns Demokrater som ska försöka bevara demokratin. Spelet finns att beställa på Civil Rights Defenders hemsida från och med den 18 november och kostar 399 kr. Det går även att köpa i butik hos Grandpa i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS