Rättegång mot nazister i hovrätten

pixabay

Den 2 november inleddes rättegången i Hovrätten för Västra Sverige mot 15 personer från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). De står åtalade för att ha gjort sig skyldiga till bland annat hets mot folkgrupp i samband med en demonstration i Göteborg i september 2017.

Civil Rights Defenders menar att NMR:s uttryck för nazism under demonstrationen innebar hets mot folkgrupp och polisanmälde därför flera av de nu åtalade nazisterna.

NMR:s aktiviteter sker på bekostnad av andras mänskliga rättigheter, de skrämmer såväl organisationer som individer till tystnad. Därför är det viktigt att de ställs till svars för sina brottsliga handlingar, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Hets mot folkgrupp behöver tolkas bredare

I åtalet går åklagaren på Civil Rights Defenders linje i sin argumentation om hur hatbrottet hets mot folkgrupp bör tolkas.

Civil Rights Defenders menar att lagstiftningen traditionellt tolkas alltför snävt ifråga om nazistiska uttryck och symboler då det krävs en koppling till 30- och 40-talen, som till exempel hakkors och hitlerhälsningar.

Det är viktigt att hovrätten tillämpar en bredare tolkning av hets mot folkgrupp som är relevant även i dag och som innebär att nutida uttryck för nazism, så som NMR:s klädsel, symboler och slagord, omfattas av lagen, säger John Stauffer.

Läs hela Civil Right Defenders artikel HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu