
Riksarkivet får uppdraget att stödja regeringens strategi för att stärka judiskt liv och motverka antisemitism mellan 2025 och 2028. Kulturminister Parisa Liljestrand betonar att judiskt liv är en viktig del av Sveriges kulturarv. Riksarkivet ska synliggöra det svensk-judiska kulturarvet för forskare, skolor och allmänheten, i samarbete med den judiska minoriteten. Dessutom får Forum för levande historia i uppdrag att höja kunskapen om antisemitism bland lärare och skolpersonal mellan 2025 och 2034. Jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson understryker att barn och unga är särskilt utsatta för antisemitism. Forum för levande historia ska genomföra utbildningar, skapa webbutbildningar och ge verktyg för att hjälpa unga att motverka antisemitism, med samarbete från olika myndigheter och organisationer.
Riksarkivet får i uppdrag att bidra till genomförandet av regeringens strategi för att stärka judiskt liv och motverka antisemitism. Uppdraget ges för perioden 2025–2028.
– Judiskt liv är en värdefull och självklar del av vårt kulturarv och vårt samhälle. Vi ger nu därför Riksarkivet i uppdrag att bidra till regeringens nya strategi för att stärka judiskt liv och motverka antisemitism i Sverige. På så sätt stärks förutsättningarna för ökad kunskap om det svensk-judiska kulturarvet, säger kulturminister Parisa Liljestrand.
Uppdraget innebär att Riksarkivet på olika sätt ska synliggöra det svensk-judiska kulturarvet och hur det återspeglas i arkiv som finns hos Riksarkivet, för forskare, skolväsendet och en bredare allmänhet. Genom uppdraget kan Riksarkivet bidra till att målsättningen för strategins fokusområde Svensk-judiskt kulturarv och judisk kultur och Kunskap, utbildning och forskning om judiskt liv uppnås.
Uppdraget ska genomföras i dialog med representanter för den judiska minoriteten. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen senast den 15 februari 2029.
Regeringen ger också Forum för levande historia i uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser mot antisemitism riktade till lärare och annan personal inom utbildningsväsendet. Denna satsning är en del av regeringens strategi för att stärka judiskt liv och motverka antisemitism under åren 2025–2034.
– Barn och unga är särskilt utsatta för antisemitism eftersom de tillbringar mycket tid i skola och på sociala medier – som är miljöer där antisemitism ofta är synlig och närvarande på många olika sätt. Genom denna satsning får skolor bättre förutsättningar att kunna säkerställa en trygg skolmiljö för alla elever samt förmedla förståelse för mänskliga rättigheter och allas lika värde, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson.
Det är viktigt att kunskapshöjande insatser om antisemitism når ut i hela landet och skapar förutsättningar för att fler aktörer kan ta del av dem.
Forum för levande historia ska inom ramen av uppdraget genomföra utbildningsinsatser om antisemitism på plats; ta fram och sprida webbutbildningar och metodstöd för att identifiera och motverka antisemitism; samt verktyg för att hjälpa barn och unga att kunna identifiera och motverka antisemitism i digitala miljöer, särskilt i bilder och filmer. Uppdraget ska genomföras i dialog med flera berörda myndigheter, judiska organisationer och organisationer som verkar mot antisemitism.
Forum för levande historia ska delredovisa uppdraget senast den 15 februari under åren 2026–2028, samt slutredovisa senast den 15 februari 2029.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS