5 saker att tänka på som konsument under Black Friday!

Black Friday och tillhörande Black Week är några av de mest köpstarka dagarna under hela året, och var och varannan butik erbjuder någon form av erbjudande. Detta är en chans för alla konsumenter att hitta riktigt bra deals, men det finns också vissa saker man som konsument bör ha i åtanke.

Källa: mynewsdesk.com

När det kommer till Black Friday så står e-handeln för en stor del av den totala försäljning som sker under denna shopping- och readag. E-handeln, som har haft ett tufft inledande år, har äntligen visat en ökning i Handelsbarometern för oktober månad med 2,9 procentenheter. Dessutom visar prognoser från både Svensk Handel och Konjunkturinstitutet på att det även i år kommer att bli ännu ett rekordår för hur mycket svenskarna handlar under Black Friday.

Enligt Prisjakts “Konsumentkompassen” har även budgeten för Black Friday faktiskt ökat med 122 kronor per konsument jämfört med föregående år. Detta sammantaget visar på att vi har en händelserik fredag framför oss med många hungriga konsumenter.

Tror du att du kommer att köpa något under kommande Black Friday så har vi här nedan några riktigt bra tips! Trots de rabatterade priserna är det bra att förbereda sig lite extra, och du kan säkerligen spara många hundralappar extra genom att planera dina inköp inför Black Friday!

Förbered dig och planera redan innan

För att hitta de allra bästa erbjudandena är det bästa man kan göra att planera väl. Förbered dig och planera redan innan Black Friday vad för produkter du ska köpa. Det är lätt hänt att man fastnar i det stora rea-kaos som råder, och då är det bäst att man vet tydligt vad det är man faktiskt behöver.

Förberedelserna och planeringen behöver inte heller vara helt svartvita. Tvärtom, kan du lämna lite spelrum för dig att göra olika beslut beroende på vad för erbjudanden du hittar. Planera i den mån det går, och håll dig sedan till planen så kommer du garanterat att lyckas hitta några riktigt trevliga erbjudanden.

Definiera och håll fast vid en budget

Även fast man bör lugna sin köpimpuls som lätt kan triggas av de deals som går att hitta under Black Friday; så kommer du säkerligen också hitta något du verkligen vill ha men som du inte planerat för. Det i sig behöver inte vara ett problem, så länge du har budgeterat efter det. Vet du redan innan hur mycket du tänker spendera så gör det inget om det blir ett eller annat impulsköp. Kanske hittar du en helt oslagbar deal som du bara måste ha. Rymmer den sig då inom din budget är det inget att tveka om.

Risken med att inte budgetera sina inköp är att man råkar spendera mer än vad man egentligen har råd med. Med så många bra priser som förekommer under Black Friday blir man lätt lockad till att köpa för mycket. Och det är just det man ska försöka hålla sig undan i den mån det går.

Jämför priser mellan olika butiker

Precis som när du handlar i vanliga fall så är det viktigt att du också jämför priserna mellan olika butiker. Ett nedsatt pris betyder inte alltid att det är det bästa alternativet. I och med att så många butiker deltar i Black Friday nuförtiden så är sannolikheten stor att många butiker kör rabatter på samma produkter.

Genom att jämföra kan du också undvika fallgropen att råka gå på en bluff-rea. Det finns tydliga lagar för dessa, men tyvärr dyker det ofta upp information i efterhand att alla inte följt detta. Tar du då ditt eget ansvar och jämför med andra butikers priser så får du ytterligare ett skydd, och kan på så sätt också hitta det allra bästa priset.

Läs det finstilta

Om du köper något på en webbplats som du inte är bekant med sedan tidigare så bör du alltid läsa igenom det finstilta! Med det så menar vi främst information om leverans, retur och garantier. Återigen är det lätt att fastna i de nedsatta priserna och då helt enkelt glömma bort allt runtomkring. Ställ dig frågor som:

  • Finns det möjlighet till retur? Vad kostar det?
  • Hur lång är leveranstiden? Vad kostar den?
  • Ingår det en garanti?

Genom att ha koll på detta så eliminerar du risken att bli besviken. Att du hittar ett attraktivt erbjudande är exempelvis inte mycket värt om det innebär att du måste betala en frakt som är ännu dyrare än den ursprungliga varan. Var därför alltid noggrann med att kolla upp exakt vad som gäller innan du klickar på köpknappen.

Relaterade länkar

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS