Alekzander är registrerad som Rom i sin sjukjournal

Vitboken

Alekzander Karlsson var på en vårdcentral i Eskilstuna under 2017 och bad att få se in journal eftersom han ville göra en uppdatering till Försäkringskassan. När han läste sin journal ser han att läkaren har skrivit in Rom i journalen på två ställen, helt utan koppling till Alekzanders problematik. Alekzander anmälde det hela till DO och inväntar nu att DO ska avgöra om de tar upp ärendet eller inte.

Hur kommer det sig att läkaren visste att du var Rom från början?

Jag har romska flaggan intatuerad men dolde den vid besöket, vet inte om det kan vara de i receptionen som hade berättat för läkaren. 

privat bild

Frågade du läkaren varför han hade skrivit in att du var Rom?

Jag frågade läkaren varför han skrev Rom och fick svaret tillbaka att det kan vara så att min problematik med ryggen är etniskt genetiskt i arvsmassan.

Hur kändes det att ordet Rom stod med i din journal?

Jag blev förolämpad och sårad att ett landsting registrerade mig på samma sätt som min far- och morföräldrar blev registrerade när socialstyrelsen hade sina investeringar, samt sjukvården gällande lobotimeringar och sterilisering. Jag blev väldigt mörkrädd. Jag vill få vara människa och inte vara registrerad som ett djur.


Har du fått frågor om det av andra inom sjukvården?

Ja det har jag, jag flyttade kort därefter till ett annat landsting där jag har fått frågan om jag är Rom då det står i mina journaler men då har dom fått motfrågan – vad har det med det jag söker hjälp för. 

Att registreringar finns det vet vi. 2013 uppdagades Malmöpolisens stora kringresanderegister och det finns flertalet vittnesmål från människor omkring oss som begärt ut sina sjukhusjournaler, tittat igenom dem, och frågat sig själva:

– Varför står det ett ”T”, ”Z”, eller Rom i journalen?

Nu har Alekzander tagit det vidare till DO och magasin DIKKO kommer följa ärendet med intresse.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS