Annamária är en mästare i Slovakien men hade inte ens råd med riktiga skor

Foto Centrum voľného času CVrČek

I juni 2018 vann Annamária Horváthová (15) 750-metern genom att springa förbi sina rivaler och vinna med ett varv. I började hade familjen inte ens råd med riktiga skor till henne. Annamária, som bor i en bosättning i Moldava nad Bodvou i östra Slovakien, vann 1500-metersloppet under helgen och blev ungdomsmästare i Slovakien.

Annamária växte upp under eländiga förhållanden tillsammans med sex andra syskon. Men det hindrar henne inte från att vidareutveckla sin talang. Jag är nöjd och stolt över henne att hon har fått en guldmedalj. Hon fick en pizza som belöning, berättade hennes mamma Izabela (38) till dagstidningen Nový čas. Annamária är en idrottsman i kropp och själ,” tillägger hon stolt. 

Familjen får sociala förmåner på 340 euro (8700 kronor) per månad. 

Jag försöker göra alla lyckliga. Vi har ett svårt liv, men jag klagar inte, säger hon.

För tre år sedan hamnade blickarna på Annamária när hon i ett lopp sprang i ett par sandaler (typ flip flop).

Foto: Centrum voľného času CVrČek

Många tvivlade på att Annamária skulle stanna kvar i sporten, men hon gav inte upp. Det lokala fritidscentret Cvrček gav henne en tränare. Annamária vet inte efter vem hon ärvt sin löptalang och uthållighet av. Jag springer ofta för att jag gillar det. Jag är glad när jag förbättrar mina personliga tider säger hon. Jag tycker om att springa, och när jag vinner känner jag mig ännu bättre. Annars gillar jag att baka och jag kan bli konditor, tillade hon.

Hennes berättelse fascinerar hela Slovakien och redan i början av läsåret 2018/2019 fick hon ett par nya sportskor så att hon kunde vidareutveckla sin talang. Tränare Norbert Pecze, brorson till den berömda fotbollstränaren Karol Pecze, erbjöd sig att träna den unga flickan. Han säger att det vid tidpunkten för pandemin var svårt med träningen, eftersom bosättningen var stängd på grund av förekomsten av covid-19. På Annamárias första tävling efter träningsavbrottet slutade hon på fjärdeplats i Šamorín där hon tävlade bland seniorer. 

I skolan och i bosättningen är Annamária en förebild och ett bevis på att arbetet med barn gör att barnen kan lyckas. Även om hon kommer från en socialt missgynnad bakgrund lyckades vi fånga upp henne och ge ledning på ett sådant sätt att hon har kunnat utvecklade sin talang, säger Szitás Nagy, biträdande skolchef. Vi är alla glada över den framgång det uppnår, sa hon.

Källa: Novinky.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS