Ansök om auktorisation som tolk

pixabay

Du som är tolk kan ansöka om auktorisation. En auktorisation är beviset på att du har gedigna kunskaper och färdigheter som tolk och att du är lämpad för yrket.

Det första steget till auktorisation är att genomföra auktorisationsprovet. Provet är ett yrkesprov som riktar sig till erfarna yrkesverksamma tolkar.

Du har tre tillfällen på dig att genomföra provet i samma språk och språkriktning. Blir du inte godkänd vid det sista tillfället får du tidigast ansöka igen efter tre år.

Mer information om auktorisationsprocessen

Ansökan om auktorisation

Nu kan du ansöka om auktorisation som tolk. Ansökan är öppen 2 maj-31 maj 2023. När du använder e-tjänsten behöver du ha tillgång till en svensk e-legitimation. Om du saknar e-legitimation kan du ansöka via länken ”Ansök utan e-legitimation”.

Ansök via e-tjänst

Ansökan är öppen från nu till och med 31 maj.

Att det finns kvalitetssäkrade samhällstolkar är väldigt viktigt för att upprätthålla rättssäkerheten. Kammarkollegiets uppdrag består bl.a. i att auktorisera tolkar. I den processen ingår en kunskapsprövning för att säkerställa att de yrkesverksamma som får den skyddade yrkestiteln auktoriserad tolk har de kunskaper som krävs för att korrekt överföra information i samtal. Tolkningen kan vara inom ämnesområdena skola/utbildning, vård och omsorg, sociala eller rättsliga kontexten.

Auktorisationsprovet för tolkar är ett yrkesprov som är öppet för alla, men riktar sig till dig som är erfaren och utbildad tolk eller på annat sätt har tillskansat dig de kunskaper som auktorisationen kräver. Kammarkollegiet genomför prov för tolkar i cirka 50 språk och vi ser väldigt gärna fler sökande till provet i språken romska, meänkieli, samiska och finska.

Ansök om auktorisation som tolk

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS