Året som har gått 2023 och så blickar vi framåt mot 2024

Det har varit ett händelserikt år, mycket har fortfarande handlat om digitala möten och olika event som sänts via internet på ett som skapat en större tillgänglighet för alla. Även om det numer oftast är hybridmöten, det vill säga både ett digitalt och ett fysiskt möte.

Källa: DIKKO
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Magasin DIKKO har under 2023 fortsatt att öka på läsarantalet. Vi har fått flera nya samarbetspartners och är fortfarande ett oberoende media på nätet. Till vår glädje så länkas vi in i olika alternativ media så som Nyhetskartan och Mediakollen som har fokus på ett socialt jämlikhetsperspektiv såväl som ett rättviseperspektiv. Nyheterna de tar med kan vara alternativa, frihetliga, feministiska, antirasistiska, röda eller gröna eller att någon i redaktionen tycker nyheten är intressant, läsvärd, knäpp eller toppen.

Mycket av vår popularitet har vi våra fantastiska journalister, krönikörer och bildmakare att tacka för. De gör ett fantastiskt arbete, och jobbar till största delen fortfarande jobbar ideellt. De har under året som gått roat, retat och berört oss med sina reportage, artiklar och illustrationer. Och vi kan lova att det kommer bara bli bättre under nästa år.

Förlag DIKKO

Det lilla banbrytande förlaget med böcker som uppmärksammar och gör skillnad

Vi startade förlag DIKKO i början av 2022 och har sedan dess gett ut inte mindre än fem böcker och har två till på gång. Queer Roma i Norden som är ett Nordiskt samarbetsprojekt och Sätt ner foten som är en ny bok om rasism som beräknas till vintern 2024. Vi har dessutom publicerat en av våra PDF- böcker.

Förutom böckerna är DIKKO med i andra projekt så som RomaniMemory som är skapat i ett samarbete mellan DIKKO och RUNG innan julen i år. Spelet är ett bidrag till den revitaliseringsprocess som behövs för att återta språket romani. DIKKO och RUNG har också tagit fram en vandringsutställning med Samtida och dåtida Resandekonstnärer och hantverkare som kommer att kunna bokas via Sensus i början av 2024. Dessutom har förlag DIKKO beviljats medel från Olof Palmes minnesfond för att skapa en vandringsutställning kopplat till boken Queer Roma i Norden som beräknas bli klar under 2024.

Det allra senaste projektet som DIKKO är med i är Romanifolkens studenter i Norden »Romska och Resande studenter i Norden» som går av stapeln under 2024. RUNG är projektägare och projektet har beviljats pengar av Nordisk kulturkontakt.

Musik med magasin DIKKO, föreningen RUNG och musik och- textkollektiv Dunder och Snus

DIKKOs youtubekanal fortsätter att lägga upp musik och är ett samarbete med magasin DIKKO, föreningen RUNG och musik och- textkollektiv Dunder och Snus som skriver nya och gör om gamla låtar på resanderomani. Youtubekanalen består av musik, föreläsningar och annat intressant. Den kommer fortsätta att utvecklas under 2024.

Finansiärer

Vår största finansiär under 2023 har varit Kulturrådet, som fortsatt har beviljat medel till magasin DIKKO 2024, vilket vi tackar för. Andra som har bidragit till magasin DIKKOs arbete är RUNG, vår ständiga samarbetspartner som varit med sedan starten av tidningen. Vi har haft lite annonsintäkter vilka har varit ett välkommet tillskott.

Och sist men absolut inte minst har har vi alla privatpersoner som swishat gåvor. Ett stort tack och massor av kärlek till er alla, ni gör så att vi överlever och orkar fortsätta som tidning.

Vilka når DIKKO ut till

Magasin DIKKO har läsare i många länder, men de flesta läsarna kommer från Norden och Europa. Vi har därför en översättningsknapp längst ner i vänster hörn, där texten kan översättas till engelska, norska eller svenska. Vi har dessutom flera engelsktalande personer som skriver i tidningen och har sagt att de språk som man kan skriva på är just svenska, engelska eller norska.

I Sverige vet vi att magasin DIKKOs läsare inte bara finns bland Resande och Romer utan även att majoritetsbefolkningen läser tidningen. Dessutom har vi flera flitiga läsare i våra kommunala verksamheter, i regionerna, på olika myndigheter och i skolor. Att DIKKO används i undervisningen på skolor är särskilt glädjande eftersom vi har som mål att sprida kunskap.

Vilka är DIKKOs fokusområden

Magasin DIKKO har fokus på och uppdaterar dagligen med nyheter, artiklar, information, nyheter, kultur och event som rör minoriteten Romers fem olika grupper samt de nationella minoriteterna både inom och utom Sveriges gränser. Andra fokusområden är mänskliga rättigheter, rasism, antiziganism och vi försöker ha med barnperspektivet. Magasin DIKKO bevakar nyheter om minoriteter i Sverige regionalt och nationellt och ur ett Europaperspektiv.

Tidningen vänder sig till alla åldrar och försöker även ha med något för de minsta. Vi uppmuntrar skrivande från målgruppen. De digitala artiklarna sprids lätt och är en del i debatten på nätet. DIKKOs artiklar är tillgängliga för alla, det finns ingen betalvägg. Delar av tidningen skrivs på olika varietéer av romani, andra språk som förekommer är norska och engelska. Kultur och nyheter är en stor del av vårt utbud och då i synnerhet det som rör minoriteter.

Tidningen uppmuntrar konstnärliga uttryck via text och ord. Vi uppmuntrar uttryck som handlar om ljud och bild, vi bevakar olika kulturella event och använder bilder från minoriteten i så stor utsträckning som möjligt. Vi arbetar medveten med att göra språket tillgängligt för att de yngsta genom att publiceras sagor och bilder som är kopplade till språket. Indirekt är också majoritetsbefolkningen vår målgrupp då vi agerar kunskapshöjande för de som inte har kunskap om de nationella minoriteterna.

Vi ser fram emot det kommande året med spänning och hoppas att ni följer med oss på vår krokiga och roliga resa.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS