Avslöja det dolda förflutna: Johnny Erikssons drömprojekt tar form

DIKKO kollage

Johnny Eriksson, som själv är resande, förverkligar nu sitt drömprojekt att dokumentera den romska minoritetsgruppen med fokus på resande i Sverige. Vill du bidra till projektet så finns kontaktuppgifterna längst ner.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

För Johnny Eriksson, som själv är av resandefolket, är det här ett drömprojekt som äntligen blir av. Projektet handlar om dokumentationen om minoritetsgruppen romer med fokus på resandefolket.

– Det här projektet är jätteviktigt för mig! säger Johnny.

Att vara resande eller rom i Sverige har inte alltid varit så välkommet. Ett synsätt som levt kvar länge och som Johnny Eriksson själv märkt av.

Projektet sker via Örnsköldsviks museum & konsthall och finansieras via Länsstyrelsen Stockholm mål för romsk inkludering. Projektet kommer genomföras av Ewelina Häggquist som arbetar på museet och är projektledare och Johnny Eriksson som representera de resande. Det kommer bli en dokumentation av resande och romers plats i lokalhistorian i Örnsköldsvik med omnejd.

Projektet som nu ska genomföras under 10 månader handlar om insamling- och dokumentationsarbete kring resanderomer. Något det finns stora luckor av i arkiven och på museet där man oftast fokuserat på den övriga befolkningen i Sverige. De flesta museer har redan sedan tidigare ett digert material utifrån majoritetsbefolkningens perspektiv, inte från minoritetsbefolkningen.

Projektet som nu startar ska försöka åtgärda bristen på representation av resande och romer och det här är bara första etappen av ”Romer – Historiskt & i dag – med fokus på resandefolket”, hoppas båda Johnny och Ewelina.

– Örnsköldsvik är en av 16 kommuner som fått pengar och vi har för avsikt att söka även nästa år, berättar projektledare Ewelina Häggquist.

Det är framförallt de egna skildringar från resande och romer som kommer ligga i fokus, då helst med ett lokalt perspektiv. Projektet vänder sig till alla åldrar. Berättelserna är en levande del hos den resande och romska kulturen vilket gör att Ewelina och Johnny hoppas på att få in flera berättelser. Sen finns det typiska platser där resande och romer har bott i kommunen. Från Anundsjö och upp till Bjurholm finns kända platser. Samtidigt finns det andra spår som ska utforskas. Ett känsligt ord för många resande är av ”tattare”, eftersom det oftast är förknippat med rasism, men samtidigt måste man fundera på vad är orsaken till ”Tattarbäcken, ”Tattarsjön” och ”Tattarskogen” som ligger i närheten av Fors mellan Örnsköldsvik och Björna?

De finns tre delarna i projektet och det är ”inkludering, den dolda rasismen och framtiden”.

– Grundbulten i projektet är att belysa kvinnornas roll. Sedan kanske det blir först i projektet steg tre eller fyra att det blir en utställning som kan visas här på Örnsköldsviks museum & konsthall, säger Johnny Eriksson.

Har du en berättelse du vill dela med dig av, eller har du relevanta fotografier eller föremål som berättar en historia kontakta:

Ewelina Häggquist, projektledare, mail: ewelina.haggquist@ornskoldsvik.se
eller
Johnny Eriksson mail: johnny.a.eriksson@ornskoldsvik.se

Britt-Inger Hedström Lundqvist

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS