Förintelsens minnesdag engagerar hela landet

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Foto Tommy Magnusson

Den 27 januari varje år är det Förintelsens minnesdag. Engagemanget är stort med ett 130-tal arrangemang runt om i landet. Fackeltåg, konserter, utställningar, filmvisning och föredrag. I Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 17 med tal, musik och vittnesmål.

Källa: levandehistoria.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

På Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen för att minnas och hedra alla dem som föll offer för den nazityska regimen. Judar, romer, homosexuella, personer med funktionsnedsättning, polacker och andra.

I Sverige uppmärksammas minnesdagen med över 130 arrangemang i form av minnesceremonier, utställningar, film och föredrag. I Skanör arrangeras ett fackeltåg, i Malmö en minnesvandring, i Orsa en minneskonsert, i Västerås en föreläsning om nazismens homosexuella offer, I Gällivare om folkmordet på romer och i Hemse berättar elever om sin resa till Auschwitz. Se kalendariet här.

– Minnesdagen har en särskild betydelse i år. I den tid vi befinner oss med krig och kriser och ett polariserat samhällsklimat, är det viktigt att vi samlas och minns, och drar lärdom av vad de yttersta konsekvenserna kan bli när antisemitism, och andra former av rasism och intolerans får fotfäste i ett samhälle. säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.

I Stockholm arrangerar Forum för levande historia en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen med tal, musik och vittnesmål, som sänds live kl. 17-18 via Forum för levande historias Facebooksida här. Ceremonin kommer även att direktsändas på SVT Play.

Talare är statsminister Ulf Kristersson samt Dina och Jovan Rajs. Medverkande med vittnesmål är förintelseöverlevande Lea Gleitman och Piotr Zettinger, och Mattias vars farmor överlevde folkmordet på romer under Förintelsen.

HKH Kronprinsessan Victoria och prins Daniel närvarar vid ceremonin, liksom flera statsråd och partiledare. Ceremonin leds av Forum för levande historias överintendent Petra Mårselius. Se programmet här.

För ackreditering till ceremonin i Stockholm 27 januari kontakta Forum för levande historias pressansvarige senast torsdag den 25 januari. Samma gäller för intervjuer med överintendent Petra Mårselius, talare eller andra medverkande i ceremonin.

Inför Förintelsens minnesdag varje år erbjuder Forum för levande historia olika typer av stöd för lokala aktörer som vill genomföra arrangemang kring Förintelsens minnesdag. Bland annat en utställning som kan skrivas ut eller visas som bildspel på bibliotek, skolor, institutioner och kommunhus. Årets minnesdagsutställning Barn under Förintelsen kan laddas ned här.

Relaterade länkar

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS