Behandlingen av de Romska flyktingar i Polen

En rapport visar att det finns markanta skillnader i hur de nordiska länderna har tagit emot flyktingar från Ukraina. Foto: Caroline Bach / UNHCR

”Det är en mardröm när någon säger till dig att de bara kommer att hyra ut en lägenhet till vita människor”

Källa: tokfm.pl

Joanna Talewicz och hennes stiftelse försökte i flera månader hitta en lägenhet åt en Romsk familj – flyktingar från Ukraina. Ingen chans. 

– Jag trodde aldrig att jag skulle se ett sådant ögonblick, säger aktivisten. 

Och framhåller att Romerna behandlas sämre än andra, även om de också flyr från kriget.

Przemyśl är en stad där tusentals flyktingar från Ukraina har passerar. De kommer med tåg men fortsätter oftast längre – till andra polska städer eller till Västeuropa. En stor grupp som kommit är Romska familjer, oftast med stora barn, på flykt undan kriget. 

Data från EU-kommissionen från april 2022 visar att cirka 100 000 Romska män och kvinnor lämnade Ukraina inför krig. Przemyśl öppnades upp för att hjälpa flyktingar, men inte alla. Vi har flera gånger skrivit på vår hemsida om diskriminering av ukrainska romer  och att de behandlats sämre än andra, säger Joanna Talewicz

– Efter krigsutbrottet hjälpte vi bland annat människor från Nepal, Pakistan och Syrien. Vi visste att de var de mest diskriminerade i Polen. När Romerna kom var situationen densamma. Vi kunde inte hitta en plats för dem att sova. Vi kunde inte hitta en buss för att ta dem till ett av centren. Det fanns ställen som direkt vägrade hjälpa till eftersom det gällde Romerna, säger Izabela Jaśkowiak, en aktivist med Romskt ursprung, ordförande för Harangos Roma Education Association. Det var hon som – tillsammans med ombudsmannen.

De senaste månaderna har de försökt hitta bostad åt en romsk familj på sju personer. 

– Vi har pengar till hyra för dem, vi har dokument, vi var i sällskap av representanter för internationella organisationer, inklusive UNICEF, som ville ge trovärdighet till den här familjen. Precis när vi trodde att vi hade lyckats och var glada för det ringde ägaren till lägenheten upp och sa att det inte hyrde ut. Han ville inte att hyra ut till en Romsk familj. Det här är en mardröm – Talewicz vrider händerna. 

Han betonar är familjen självförsörjande och barnen går i skolan. Det du behöver är ett enkelt tak över huvudet. 

– Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om ett ögonblick då vi skulle få höra direkt, till våra ansikten, att de inte hyrde ut en lägenhet till en familj eftersom personer hade Romskt ursprung. Eller så hyr de ut lägenheten endast till ”vita familjer”, säger Joanna Talewicz, ordförande för wStrona Dialogu Foundation. 

Hon tillägger att organisationen tar fullt ansvar för familjen. Hon är också redo att betala en deposition för lägenheten. Detta förändrar dock inte mycket. 

Izabela Jaśkowiak tillägger att numer så förstår fler och fler icke-statliga organisationer vad diskriminering av romerna är. 

– Attityden hos vissa organisationer och vissa centra har förändrats. Tack vare agerandet från våra Romska aktivister som vistas i dessa centra lyckades vi hjälpa till. Våra aktivister har ibland varit medlare – mellan majoritetssamfundet och den ukrainska Romerna, och mellan den ukrainska Romska gemenskapen och den polska – dessa relationer varierar. Visst, i många situationer har våra aktivister gett och fortsätter att ge hjälp – tillägger Jaśkowiak, som är årets vinnare av priset. Olga Kersten-Matwin, presenterad på Batory Foundation. 

Läs hela artikeln på polska HÄR

Läs rapporten här från 2022 om hur det Nordiska länderna tar emot Ukrainska flyktingar. (På engelska)

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS