Bert Karlsson ”fattar ingenting” av anmälan om Hets mot folkgrupp

Bert Karlsson, Almedalen Week 2017

Bert Karlsson är en svensk entreprenör, skivbolagsdirektör, förläggare, programledare och före detta politiker som ofta skapar debatt. Den 24 januari var det dags igen när Bert Karlsson publicerade en video på TikTok och senare på Youtube där han uttryckte sig om folkgruppen romer.

Bert Karlsson är anmäld för hets mot folkgrupp efter uttalande om romer

Advokaterna Sunita Memetovic och Leif Ericksson från advokatfirman Ericksson & Häggquist, samt Jan Selling, docent i historia från Södertörns högskola, har valt att anmäla honom för hets mot folkgrupp.

Jan Selling berättar att:

Jag blev kontaktad av Radio Romano och efter att jag granskat materialet på TikTok och hans Youtubekanal gav jag en längre intervju där jag förklarade skälen. Därefter tog jag kontakt med Sunita Memetovic och gemensamt med hennes kollega gjorde vi en anmälan.

För mig är två saker väsentliga att få fram:
Att det handlar inte om att någon vill förbjuda ordet i sig, utan det är hur det används som ett signalord för att stämpla en hel folkgrupp. Det gjorde Bert Karlsson.

Den andra saken är att Bert Karlsson inte är vem som helst:
Han har exploaterat rasismen politiskt ända sedan sin tid i Ny Demokrati. Det finns en kalkyl i det här som går ut på att han säger A så säger trollen B. Det är det vi ser nu på sociala medier där den grövsta formen av antiziganism kommer upp till ytan. Därför är det viktigt att han anmäls. Det är en chans för samhället att sätta ner foten och stå upp för alla människors lika värde, menar Jan Selling

Sunita Memetovic, har tillsammans med de andra två anmälarna idag utkommit med en debattartikel i Aftonbladet, och säger till Magasin DIKKO att:

Vi anser att Bert Karlsson på sina sociala medier gjort uttalanden som är omdömeslösa och rasistiska i så hög grad att det finns anledning att bedöma om de gått över gränsen för det lagliga.

Upprinnelsen till det hela är att Bert Karlsson var ute på TikTok och en följare ställde frågan, ”Är du rasist?” varpå han svarade:

[Z-ordet] klagar ju ibland på mig när jag gick hårt åt dem och de sa att det var för att de är [z-ordet]. Och då säger jag att nej det beror på att det finns ett antal hos er som missköter sig och det är det som är erat problem. Se till att ordna det i stället för att kritisera folk och kalla dem rasister, vi är inte rasister i grunden.

Bert Karlsson valde sedan att på Förintelsens minnesdag den 27 januari släppa en video på sin Youtube-kanal där han fortsätter på samma tema.

Jag har inga problem med att säga romer, men för mig är [z-ordet] och romer samma personer. Det blev ett jävla liv på TikTok. Jag vill veta vad som är skillnaden på en rom och [z-ordet]? Det är tydligen ett negativt ord.

Bert Karlssons uttalande har väckt många reaktioner både för att han använder [z-ordet] och för att han släpper en video på Förintelsens minnesdag. [Z-ordet] var det nazisterna stämplade romerna med i koncentrationslägren.

När Magasin DIKKO ringer upp Bert Karlsson säger han att:

Jag fattar ingenting… Jag var med Katarina Taikon när Katitzi publicerades och jag har inga problem med dem… och de är ofta på min camping.

När jag tar upp att det är att han använder [Z-ordet] och att han publicerade ett uttalande på Förintelsens minnesdag där han fortsätter att använda [Z-ordet] som väcker känslor menar Bert Karlsson att det han har sagt inte är något märkvärdigt och förstår inte alls anmälan.

27 januari minnesdagen för Förintelsens offer. Vi får aldrig glömma!

Jag avslutar vårt samtal med att fråga om han vill att jag ska skicka mina citat på mail åt honom. Han avstår och säger att det behövs inte.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Fakta

Hets mot folkgrupp

Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Hämtat från åklagare.se

Beskrivning av hatbrott

Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering.

Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av något av följande:

  • ras
  • hudfärg
  • nationellt eller etniskt ursprung
  • trosbekännelse
  • sexuell läggning
  • könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet.

Du måste inte passa in på någon av dessa beskrivningar för att bli offer för ett hatbrott. Det räcker med att gärningspersonen tror att du har någon av egenskaperna, till exempel att han eller hon tror att du är homosexuell.

Hämtat från polisen.se


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS