Bryt mönstret – En antirasistisk verktygslåda, Mirjam Haj Younes bok skapar rubriker redan innan boken släpps

Förlaget DIKKO släpper Mirjam Haj Younes bok Bryt mönstret – En antirasistisk verktygslåda under juni månad. Samtidigt är Mirjam Haj Younes orolig för att hennes manus kan ha kopierats av Natur & Kultur.

Text: redaktionen och SvB
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Förlag DIKKO ger ut Mirjam Haj Younes bok Bryt mönstret – En antirasistisk verktygslåda under juni månad. Boksläppet kommer att ske 1 juli i Göteborg. Boksläppet arrangeras av projektet Motståndskraft mot rasism i nordöstra Göteborg den 1 juli 17.00 på Högaffelsgatan 12 i Angered.

Mirjam Haj Younes lyfter fram tankar om att hennes bokuppslag kan ha kopierats i tidningen SvB. Frågan som SvB ställer i sin artikel är: Hur mycket får ett förlag inspireras av ett manus som refuserats? Läraren och skribenten Mirjam Haj Younes menar att Natur & Kultur gått över gränsen.

– Jag tänkte, herregud, det här är ju mina kapitel berättar Mirjam Haj Younes för tidningen SvB

I Boktugg kan man läsa att:
I januari 2023 avvisade Natur & Kultur Mirjam Haj Younes bok ”Handbok om rasism”, ett läromedel för högstadiet och gymnasiet. Förlaget ansåg att boken inte passade deras utgivning. Några månader senare bad de Seher Yilmaz att skriva en liknande bok. 

Natur & Kultur förnekar anklagelserna och hävdar att de inte inspirerats av Younes manus. Mirjam Haj Younes säger att hon inte anklagar författaren till Natur & Kulturs bok utan ifrågasätter förlagets agerande.

När Mirjam Haj Younes kontaktade förlag DIKKO i april 2023 berättade hon att hon hade varit i kontakt med andra förlag som hade refuserat hennes manus. Förlaget fick därefter ta del av hennes manus och fann det tillräckligt intressant för att gå vidare med det.

– Vi gjorde bedömningen när vi såg manuset att det var ett viktigt material som vi mer än gärna var en del i att ge ut, menar redaktörerna på förlag DIKKO.

Samtidigt säger Mirjam Haj Younes till SvB att:

– Jag är också orolig för att folk ska tro att jag stulit konceptet från Natur & Kultur, trots att jag skrev min bok tre år innan dem.

Men oavsett hur det kommer blir så ges Mirjam Haj Younes bok ut på Förlag DIKKO under titeln Bryt mönstret – En antirasistisk verktygslåda. Boken är ett studiematerial för föreningar, studieförbund, skolor med mera, att använda sig av i arbetet mot rasism. Förlaget och Mirjam Haj Younes har även kommit överens om att lägga upp materialet som en gratis PDF-bok efter boksläppet för att så många som möjligt ska kunna ta del av det viktiga innehållet.

Hur Mirjam Haj Younes kommer att agera med tankarna om idéstöld beror på hur Natur & Kulturs manus ser ut i sin slutliga struktur.

Fakta

Att ge ut en bok är en process som tar tid. På förlag DIKKO går det till så här:

  • Förlaget får in ett manus som redaktionen ska ställning till.
  • Eller förlaget tar fram en idé om ett manus som de tycker fattas.
  • När förlaget sedan har tagit ställning till manuset eller idén ska förlaget lämna besked till författaren eller idébäraren om man ska gå vidare med boken eller om förlaget refuserar manuset.
  • Om förlaget refuserar manuset ska självklart en motivering medfölja.
  • Om förlaget väljer att gå vidare med boken fortsätter processen med att ta fram en bok och man skriver ett kontrakt med författaren.
  • Därefter går man in i fas två med manus, korrektur, bilder, layout och en hel massa annat som ska till innan den färdiga boken ser dagens ljus.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS