Carmen med förhinder fördjupar en älskad klassiker

Foto Paula Hallgren

Arthem – Romska Teatern, har skapat ett explosivt musikdrama av en älskad klassiker. I Carmen med förhinder fördjupas och problematiseras den klassiska Carmen innehållsmässigt med vittnesbörden från huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzalez och andra romer.

Jag dansar flamenco som hon. Jag kan spå som hon. Och precis som hon är jag stolt. Det här är min show. Min historia. Om mitt liv. Och min kärlek. Jag är Carmen.

Salamanca Millon Gonzalez sjunger, dansar och skådespelar

Salamancas erfarenheter av att vara rom, frånskild och ensamstående mamma vävs ihop till en Carmen som är gestaltad på flera plan, även i det koreografiska och musikaliska uttrycket.

Gränserna är stundtals upplösta mellan scen och salong såväl som i förhållande till originalversionen från 1800-talet. Georges Bizets musik blandas med flamenco, jazz, hiphop, romsk folkmusik och nyskriven kollektivt komponerad musik.

Arthem – Romska teatern övar inför urpremiären av Carmen med förhinder

Om Arthem – Romska Teatern
En oförglömlig historia
, om romer och med romer, hade premiär på Stora Teatern 2018. I föreställningen, producerad av Trajosko Drom, gestaltades romers egna berättelser med teater, dans och musik. Efter produktionen ville några ur den konstnärliga kärnan fortsätta berätta historier ur ett romskt perspektiv. 2019 bildades – ”Artistikano Romano Them”, på svenska ”Artistiskt Romskt Land”. Kort sagt: Arthem. Ambitionen att bli en permanent romsk kulturinstitution – hela Sveriges teater. Carmen med förhinder är Arthems första produktion.

På scen: Salamanca Taikon Gonzalez, Sima Eriksson, Grofo Ichtiander Vävström, Samir Mehmed, Ebba Westerberg, Jonas Nilsson, Niklas Rydén, Shirin Kaj (på projektion), Alecio Araci (på projektion), Lindy Larsson (på projektion)

Produktion:
Regi: Anna Ulén
Dramatiker: Ninna Tersman
Dramaturg: Lisa Lindén/Alexander Charlamov
Kostym/Scenografi: Fianna Robijn/Olivia Schubert
Mask/Hår: Johanna Lindqvist
Filmare/Projektioner: Leif Eriksson
Ljud: Carlos Sepulveda
Ljus: Mattias Hök
Foto: Paula Hallgren
Grafisk design: Paul/Jonatan Sahlin
Sångcoach: Nicole Rodriguez
Ljusdesign/Teknisk samordnare: Anna Wemmert-Clausen
Produktion: Possibilitas/Arthem

I samarbete med: Teater Halland, Atalante, NewOpera CO och Kronhuset Kreativ Arena.

Med stöd av: Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Levande Historia, Musikverket och Sveriges Författarfond.

CARMEN MED FÖRHINDER / ARTHEM

6 april kl 19, Stora scenen, Stora Teatern

För pressackreditering till föreställningen kontakta Björn Duivenvoorden: bjorn.duivenvoorden@storateatern.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS