De nationella minoriteternas gå-grupp i Pride – ett bildreportage

Foto Åsa Bäckström

När vi summerar gårdagens händelser så kan vi konstatera att det blev ett lyckat arrangemang. Alla fem nationella minoriteter var representerade, vilket är helt fantastiskt! Ett stort tack till alla som deltog och skapade historia tillsamman med oss på Magasin DIKKOAmnesty SápmiSameföreningen i Stockholm och Romer i Stockholm.

DIKKO startade på torsdagen i Pride House tillsammans med Amnesty Sapmi där vi föreläste och hade bord med broschyrer, samearbeten, böcker samt lite annat.

Foto Linda Lundqvist

Föreläsningarna DIKKO gjorde blev otroligt lyckade även om den sista föreläsningen under fredagen konkurrerade med politikerna och inte fick så mycket folk så var värmen och gemenskapen mycket påtagligare i rummet. Vi knöt kontakter för kommande projekt under de två dagarna vi deltog i Pride House.

Foto Madeleine Niia Körössy

Sen kom dagen D – självaste Pride-dagen. Vi laddade med broschyrer, ballonger, vatten och ryggsäckar innan vi gick. Det blev en över fyra kilometer färgsprakande och dansande glädjeparad genom huvudstaden när Stockholm Pride firade 25-års jubileum. Deltagare blev i år cirka 50 000 personer och över 700 volontärer har engagerat sig och sett till att allt flutit på under veckan.

Foto BiL

Vi på DIKKO delade ut ryggsäckar till alla från minoriteten Romer, som gav sig till känna, och vi delade ut 14 stycken under dagen. Det var glädjande att så pass många gav sig till känna och gick med oss. De broschyrer och ballonger vi tog med delade vi ut under tågets gång till de människor som kantade vägen.

Foto BiL

I vår del av tåget fanns det representation från alla fem nationella minoriteter och totalt var vi närmare 40 personer som deltog. Årets temat ”Fira mångfalden”, hade till syfte att hylla alla som bidrar till ökad mångfald i samhället, oavsett läggning, identitet, religion, kultur och ursprung.

Foto BiL

Strax före starten träffade vi Radio Romano som var på plats och bevakade Pride-tåget. Vi blev intervjuade, så håll utkik så kan ni lyssna på intervjun när den kommer. DIKKO har under de här dagarna blivit intervjuade av Radio Romano, RFSL-radio och Finska radion. Det är glädjande att evenemanget bevakas och att det rapporteras om vårt deltagande i media.

Att vi dessutom blev filmade i TV4 nyheterna kan nog ses lite som en bonus.

Foto Roger Hedström

Här är ett tydligare foto på de båda fotostjärnorna.

Foto Janna Li Janke

Pride- tåget varade i ca 2,5 timmar och fötterna ömmade mot slutet, vilket inte var så konstigt för stegräknaren visade på närmare 25 000 steg. Att vi tog med oss vatten visade sig vara ett genidrag eftersom det utlovade molniga vädret uteblev och solen strålade från en klar himmel. Det blev en vandring i värme, kärlek, svett, glädje och massor av dans.

Operasångaren Rickard Söderberg befann sig vid den officiella paradstarten. Under dagen presenterade han alla som passerade. När vi gick förbi sa han:

För första gången i svensk historia går alla 5 minoriteter tillsammans i Pridetåget! Samer, romer, judar, sverigefinnar och tornedalingar. Vi älskar mångfald!

Foto BiL
  • Vi skrev historia
  • Vi gick för Mänskliga rättigheter och Mångfald
  • Vi stod för rätten att älska vem man vill
  • Vi hade medmänsklighet och kärlek i fokus
  • Vi hade otroligt roligt
Foto Linda Lundqvist

Medan vi delade ut vattenflaskor till de dansande svettiga deltagare använde Swedavias brandbil sitt vatten på ett annat sätt för att kyla ner upphettade deltagare. De sprutade helt sonika vatten på en grupp av högerextrema NMR demonstranter som stod på en bro vilken brandbilen skulle passera under, rapporterade Aftonbladet.

Men i det stora hela blev Pride-tåget en lyckad tillställning som inte stördes särskilt mycket av motdemonstranter.

Foto Janna Li Janke

Och förutom Pride House och Pride-tåget fanns även Pride Park med uppträdanden och jippon.

Pride Park Foto Janna Li Janke

Vi tackar särskilt Janna Li Janke som förutom att hon gick med oss i tåget med en energi och frenesi som var smittande, jobbade hon som volontär på Pride Park om kvällarna och tog foton till oss.

Pride Park Foto Janna Li Janke

Efter de här tre helt fantastiska dagarna har vi fyllt på förråden av energi för ett helt år fram över. Resan hem blev en uppsluppen historia där vi skrattade och höll oss vakna på den energi som eventet hade gett oss. Halva styrkan stannade kvar en natt till, och den andra halvan satte sig i bilen och körde hemåt medan åskan dundrade på håll.

DIKKO-familjen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS