Delta i Minoritetsfestivalen på plats eller digitalt.

Foto Magnus Aronson

Missa inte the Festivála! Festivaale! Festivaali! Festiválo! Festivalo! ! פעסטיוואל Festival! I Umeå
FRE 20 MAJ KL 11 — SÖN 22 MAJ KL 17

På marknaden vid dammen kommer magasin DIKKO, förlag DIKKO och föreningen RUNG ha bord på marknaden. Sök gärna upp oss och se på vår utställning Sagan om Valentin, boken kommer i sommar. Det kommer också finnas försäljning av smycken och lite annat smått och gott.

Illustratör Malin Andersson

Det här är ett plock av det som händer med Resande/Romsk anknytning

Under fredagen mellan 15.00-16.00 kommer Sunita Memetovic föreläsa om Romernas situation i Sverige – vad kan kommunerna göra?
Sunita Memetovic är Sveriges första advokat med romsk bakgrund. Hon är dessutom människorättsaktivist som har gedigen erfarenhet av att arbeta med mänskliga rättigheter och romska frågor. Under festivalen fokuserar Sunita Memetovic på minoriteten romer, som funnits i Sverige sedan början av 1500-talet. Hur ser romernas situation ut i dag? Vad kan kommunerna göra för att öka jämlikheten och integrationen för den romska minoritetsgruppen?
Denna programpunkt sänds även digitalt via:
https://www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/sv-live/

Under lördagen kommer det visas Romska filmer med början 16.00

Taikon (94 min)

Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer.

När Katarina Taikon var liten bodde hon i Västerbotten

De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna.

Taikon är en film om flickan som föddes i ett tält, lärde sig läsa och skriva som 26-åring och kom att förändra Sverige för alltid. Det är inte för intet som hon kallats Sveriges Martin Luther King.

Med utgångspunkt i ett rikt arkivmaterial, rörligt såväl som stillbilder, skildrar vi ett av de mer fascinerande människoödena under 1900-talets Sverige. Familj, vänner och kolleger ger oss nära bilder, inte bara av Katarina Taikon, utan också det samhälle som hon slogs med, för och emot för att skapa lika möjligheter och villkor för en utsatt minoritet. Och skildringen av denna kamp förflyttar oss obarmhärtigt in i vår egen nutid, där romernas situation är en av de mest brännande frågorna på hela den europeiska kontinenten. – Lawen Mohtadi, Gellert Tamas 

Gipsy Queen (117 min)

Gipsy Queen är en berättelse om den romska, ensamstående mamman Ali. Hon gör allt för sina två barn Esmeralda och Mateo, så att de ska få den bästa möjliga start i livet och i ett nytt främmande land. Ali arbetar som städerska på en klubb i Hamburg. En dag upptäcker hon att i klubbens källare finns en boxningsklubb. Hon ser en match och minnena från när Ali själv tränade boxning med sin far, får henne att längta tillbaka till träningen. Hon börjar träna och blir upptäckt av klubbens ägare. Ali får nu utlopp för all den orättvisa som hon har blivit utsatt för i sitt liv och kanske kommer boxningen att ge henne en chans till ett bättre liv.

Sen under söndagen med start 13.30 kommer ansvarig utgivare för magasin DIKKO föreläsa om Att ge tystnaden en röst
Britt-Inger Hedström Lundqvist berättar om den nya boken som är på gång, Resandefolkets berättelser – Vorsnos Manusch. Det är en metodbok om att ta vara på berättelser från en minoritet, berättelser sällan hörs i den allmänna historieskrivningen. Resandefolkets berättelser utgör tillsammans med sagan om Valentin och boken Dinglarens väg en treenighet om att belysa berättelser som tidigare varit osynliga. Berättelserna är det som gör att vår historia lever kvar i vårt minne och förs över mellan generationerna. Om vi slutar att prata, lyssna och dokumentera så riskerar vi att berättelserna faller i glömska.
Britt-Inger Hedström Lundqvist, initiativtagare till boken, berättar om arbetet och om processen med att skriva det som inte tidigare skrivits.
Böckerna ges ut av förlag DIKKO som finns under magasin DIKKOs mångfacetterade paraply. Förlaget och magasinet startades ur behovet och viljan att synliggöra resandefolket, minoriteten romer och nationella minoriteter.
Denna programpunkt sänds även digitalt via:
https://www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/sv-live/

Besök också marknaden där förlag DIKKO har en liten utställning om boken, Sagan om Valentin, som kommer i sommar. De finns där tillsammans med magasin DIKKO och föreningen RUNG. Det kommer finnas möjlighet att köpa silverhjul, klackringar och lite annat smått och gott.

Visste du att?

• 1999 erkände Sverige fem nationella minoriteter: judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar samt urfolket samerna. Därmed har dessa erkänts särskilda rättigheter vad gäller språk och kultur.
• I samband detta blev fem minoritetsspråk erkända som nationella minoritetsspråk. Det innebär att språken enligt lag skall skyddas och främjas. De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib samt de samiska språken.
• Samerna har urfolksstatus och har därmed ytterligare särskilda rättigheter. FN:s generalförsamling antog 2007 en deklaration som syftar till att tydliggöra urfolkens rättigheter – the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples (UNDRIP). Sverige har ställt sig bakom antagandet av UNDRIP.

Se hela programmet https://www.vbm.se/en/evenemang/festival/

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS