Det romska minnet, ny programserie med Salamanca och Dusan

Bild svt

Den 31 januari startar den nya programserien, Det romska minnet, där tar programledarna Dusan Marinkovic och Salamanca Taikon Gonzalez med oss med på en roadtrip mellan de romska minnesplatser som uppförts runt om i Skåne. De söker svaren på hur livet egentligen var för de svenska romerna i lägren?

Det romska minnet

I första programmet funderar de båda programledarna över: Varför finns det inga platser, gator, torg döpta efter romer i Sverige? Dusan som är rom från Serbien har alltid funderat över de svenska romernas historia och varför det inte finns några avtryck av romer i Sverige. Han bad artisten och skådespelaren Salamanca att följa med på en roadtrip i Skåne för att lära sig och förstå mer. 

Läs mer om Salamanca Millon Gonzalez sjunger, dansar och skådespelar och Dusan i ”Möte med … Ame Maladjuvas …” se alla avsnitten på SVTPlay

Jag var med och invigde de romska minnesmärkena för snart 4 år sedan, berättar Salamanca för DIKKO, då var även min mormor Singoalla Millon med. Jag har själv rest i Skåne på de olika marknaderna med husvagn som barn. Det var spännande att återigen besöka marknaden i Kivik bland andra platser.

För mig så var det nostalgiskt att vara med i serien. Min mormor föddes i Skåne i ett tält och var en av de romer som man intervjuade inför minnesmärkena. För mig är det också min familjehistoria säger Salamanca.

I det andra programmet granskar Dusan fördomarna mot romer, som att de ofta eller aldrig jobbar, att de är lata och inte är arbetsvilliga. Trots att historien visar att romer genom århundraden arbetat hårt, många gånger som hantverkare och som ett uppskattat hästfolk.

Syftet med serien var att jag ville veta vilka fysiska spår det finns av att romer faktiskt bott i Sverige så länge. Finns det ställen där man kan peka och säga ”det här är romskt”, berättar Dusan.

I de åtta programmen får vi därför följa de båda programledarna när de lotsar oss mellan olika platser där romer har funnits.

I det tredje programmet tar Dusan och Salamanca reda på hur romerna levde, bodde och lagade mat under den långa period när de levde i läger i Sverige. De besöker de romska minnesplatserna runt om i Skåne och bestämmer sig för att träffa sina respektive släktingar, studenten Papusa Mimi Kaldaras Nikolizsson och kocken David Martin, för att få en inblick i hur det var att leva i läger.

Jag har alltid varit väldigt intresserad av vår historia, säger Salamanaca. Många romer vet inte om dessa platser och det är också därför denna dokumentär är så viktig. Vi märkte också att även lokalbefolkningen ofta inte visste om att det fanns ett romskt minnesmärke i närheten.

I det fjärde programmet träffar de bland annat skådespelaren Toni Rhodin som är barnbarn till grundaren av Cirkus Brazil Jack. Hela Tonis liv har präglats av arbete tillsammans med romer och vänskap till romer. Toni Rhodin är en återkommande skribent i DIKKO och hans berättelser återfinner ni HÄR.

Jag lärde mig otroligt mycket om romska arbeten, seder och romsk kultur. Är tacksam för att vi gjorde den här resan runt om i Skåne, konstaterar Dusan.

I de övriga programmen pratar de också om vandaliseringen av minnesmärkena, och att de tre gärningsmännen var medlemmar i den nynazistiska rörelsen NMR. Romska minnesmärken vandaliserade igen, men även om Kiviks marknad och det liv och flöde som finns där. Som avslutning handlar de två sista programmen om språk och kultur.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS