Romska minnesmärken vandaliserade igen. Nu uppdaterad med bilder från händelsen

Foto http://www.regionmuseet.se/ Sverige

De romska minnesmärkena i Kivik och Sankt Olof har vandaliserades under torsdagen. Händelsen har polisanmälts.

Foto Salamanca Taikon Gonzalez

Hur stor skadegörelsen är ska undersökas av Regionsmuseet, säger Henrik Borg, vikarierande chef för Regionsmuseet, till Ystads Allehanda.

För oss är det viktigt att inte våldsverkare ska styra informationsmängden i samhället, säger Henrik Borg, chef på Regionsmuseet, till tidnignen.

Salamanca Taikon Gonzalez

Museet har i dagsläget ett bildmaterial som de har fått sänt till dem. Det de vet idag är att gärningsmännen har repat och klippt sönder plåtarna. De planerar nu att åka runt till platserna för alla minnesmärken, för att kontrollera att dessa är oskadda. Det de vet idag är att gärningsmännen har repat och klippt sönder plåtarna.

Misstänkt hatbrottsmotiv bakom stulna romska minnesmärken

Salamanca Taikon Gonzalez

De fem romska minnesmärkena är placerade på platser som har varit viktiga för romer och invigdes 2018. Minnesmärkena står i Arkelstorp, Bromölla, Degeberga, Kivik och Sankt Olof.

Tre män är åtalade för skadegörelsen av de romska minnesmärkena

Salamanca Taikon Gonzalez

Minnesmärkena har tidigare vandaliserats, både 2019 och 2020. Efter den sista vandaliseringen greps tre nazister med bevismaterial i bilen. De dömdes i september i år till skyddstillsyn respektive villkorliga domar samt dagsböter. De fick också betala ett skadestånd på 77 000 kronor till Regionmuseet.

100 000 kronor för att återställa vandaliserade romska minnesmärken

Temat i sankt Olof är att mötas, lokalbefolkningen och romer …. Vilket gör det än mer tragiskt säger Salamanca Taikon Gonzalez som tagit fotografierna.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS