Dokumentär om Romerna i Bulgarien gjord av Albansk kulturcenter ”Migjeni” i Borås

Hösten 2014 kommer Romer från Bulgarien till Borås och omgivning. De börja att tigga på olika ställe i Västra Göta lön och hade sitt säte i Toapförsamlingen vid Dalsjöfors Kyrkogården.

Text och bilder: Sokol Demaku och Albansk kulturcenter ”Migjeni” i Borås

Svensk Kyrkan var de enda som tog hand om Romerna. De hjälpte dem med mat, vatten, toa dusch och eld. Hösten 2015 bestämde vi oss för att besöka Romerna i Bulgarien. Vi ville starta ett projekt för att hjälpa de vuxna och deras barn på hemmaplan i Bulgarien. Men först ville vi se ar och hur familjerna bodde.

Projektet fick namnet Romska barn i Bulgarien – ”Ta mig till skolan”

Vi pratade med Romerna som var här om hur vi skulle tänka för att hjälpa barnen i deras hemland. De berättade för oss att när barnen var kvar i hemlandet var de hos mormor och där hade de ingen mat och usla villkor. Så vi bestämde oss för att resa dit och att se vilka omständigheter barnen levde under där.

Vi var en grupp med sex personer som reste till Vidin i oktober 2015. Vidin är en stad med cirka 70 000 invånare belägen i norra Bulgarien. Vi fick hjälp av Radio Vidin för att vår resa skulle bli lättare och säkrare.

Vi åkte till våra Romers hembyar där vi besökte barnen och familjerna. Vi hade samtal med deras föräldrar och barn. I byn träffade vi tre små pojkarna som berätta allt för oss. Vi har filmade allt, byarna, gammal, trädgårdar, samtalen med Romerna och med barnen.

När barnen såg oss att filma undrade de varför vi filmade? Vi svarade att vi vill visa hur de hade det här. Då bad de oss att prata med deras föräldrar i Sverige, att de ville att de skulle komma tillbaka, de sakna dem. Vi frågade om deras föräldrar, var de var och vad de gjorde. De svarade direkt att de var i Sverige för att tigga. Vi besökte också ett Romskt getto och träffas en ung kille som har öppnat en egen kiosk som han jobbade med för att få ihop pengar.

Resultatet av besöket Blev att Toapförsamlingen tillsammans med Hjärta till Hjärta och organisationen Bulgarien mission, bestämde sig för att hjälpa barnen i Vidin med läxorna för att underlätta skolgången. De fick också ett mål mat så de skulle orka gå till skolan och följa med i undervisningen.

Filmen som blev resultatet av vår resan upplyser människor om hur det är att vara Rom i Bulgarien. De får veta mer om hur de kan hjälpa Romer och de Romska barnen i Bulgarien genom att samla in pengarna och skänka dem till hjälporganisationer som agerar i Bulgarien.

Vår film var lång från början, men Toapförsamlingen ville att vi skulle göra en kortare version. Förutom filmen har vi en massa bilder som vi tog och vi ska göra en utställning av bilderna om vårt besök i Vidin.

Filmen som spelades in 2015 av besöket i Vidin i Bulgarian har gjorts i ett samarbete med Albansk Kulturcenter Migjeni och Toapforsamling.

Albansk kulturcenter ”Migjeni” samarbetar med flera olika föreningar i landet och i Borås. Just nu är planeras att filmen ska visas i Borås, Malmö och Göteborg 

För mer information kontakta Albansk Kulturcenter Migjeni, email qkshmigjeni@gmail.com, kontaktperson Sokol Demaku, tel 0704271055

På besök hos en Romsk familj i Drenovec

En liten kille vars båda hans föräldrar är i Toapförsamlingen för att tigga

Den unga killen som har öppnat en kiosk i Rakovica det Romska gettot

Föreningen Albansk kulturcenter ”Migjeni” i Borås grundades den 10 mars 2007 på initiativ och begäran av albanska landsmän. Syftet med föreningen är att bevara språket, kulturen och den nationella identiteten hos landsmän som bor i Borås med omnejden. Albanska kulturcenter ”Migjeni” arbetar med integration, kultur, information, sport och humanitärt arbete.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS