Richard Magito Brun tilldelas Kaj Heino-pris (postumt)

Richard Magito Brun var en driven, kunnig och tålmodig aktivist som drev rättighetsfrågor ur ett brett perspektiv. Han beskrev sig själv som hemmahörande i två befolkningsgrupper, resandefolket och HBTQ-communityn.

Richard Magito Brun tilldelas 2019-års pris (postumt). Eftersom ingen utdelning skedde 2019 har prisjuryn beslutat att dela ut priset tillsammans med priserna för 2020 så går till Lars Gårdfeldt. Lars Gårdfeldt har genom sin livsgärning gett liv, hopp och engagemang till HBTQ-rörelsen. 

Liksom Kaj Heino var Rickard Magito Brun var djupt engagerad i föreningslivet och var med från starten i både Kulturgruppen för resandefolket och Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering (numera Antidiskrimineringsbyrån Väst). Han var han även styrelseledamot i RFSL Göteborg. Ytterligare en förening han var engagerad i är SLM Göteborg. Richard Magito Brun har lämnat ett stort tomrum efter sig, både som person och som aktivist.

Rickard Magito Brun var svensk konstvetare, forskare och föredragshållare. Han sysslade med forskning rörande resande/romer, senantika och bysantinska stadsbilden. Han är också känd för sin insats som aktivist för resandefolket och försvarare av mänskliga rättigheter.

Läs mer om priserna HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Foto BiL

Om Kaj Heino

Redan som tonåring började Kaj Heino verka som aktivist i Finland, där han föddes. Därefter verkade han som aktivist inom minoritets- och rättighetsfrågor i 30 år, fram till sin plötsliga död 2016. Kaj Heino var bland annat aktiv som medlem i Göteborgs stads HBTQ-råd, en av initiativtagarna till antidiskrimineringsbyrån Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering (GRC) och verkade inom West Pride sedan grundandet, såväl som styrelsemedlem som valberedningen. West Pride beslutade att instifta ett pris till Kaj Heinos minne.

Kaj Heino-prisets jury utser pristagare och består av representanter från:

  • West Pride
  • HBTQ-Rådet i Göteborgs Stad
  • RFSL Göteborg
  • SLM Göteborg
  • Haket
  • Kaj Heinos familj