Domen efter mordet på Nadja Blom

pixabay

Idag kom domen efter den tragiska händelsen i Göteborg där en mamma dog efter att ha blivit påkörd av en bil med hennes två söner i. Rätten gjorde bedömningen att den äldre brodern skulle dömas till livstids fängelse medan den yngre friades helt.

Rättegången som avslutades i Göteborgs tingsrätt i mitten av april fick idag sin dom. Den äldre brodern, 22 år gammal, döms till livstids fängelse för mord på sin mamma och försök till mord på hennes pojkvän. Han dömdes också till att betala skadestånd på 254 700 kronor till mammans pojkvän, 185 558 kronor till sin mormor, 150 000 kronor vardera till tre syskon och 110 kronor till sin moster.

Åklagaren har hela tiden menat att bröderna utförde påkörningen tillsammans och i samförstånd. Men det är något som enligt rätten inte är bevisat. Den yngre brodern frias därför helt från åtalet för mord och försök till mord.
”Enligt tingsrättens uppfattning har åklagaren inte bevisat något gemensamt motiv, att bröderna planerade påkörningen tillsammans eller att den yngre brodern var medveten om vad som skulle hända när han satt i bilen”, säger rättens ordförande Göran Lundahl i ett pressmeddelande.

Under rättegången har åklagaren Hediye Kurt hävdat att det finns ett hedersmotiv bakom brottet, eftersom alla inblandade är Romer och har motsatt sig att mamman inlett en ny relation.

Tingsrätten menar i sin bedömning att det inte finns bevis för att så är fallet.
”Tingsrätten menar att åklagaren i och för sig har lyckats visa att det i den romska kultur som är aktuell i målet finns mönster och värderingar som också förekommer i så kallade hederskulturer, men däremot inte att mord är ett sätt att bevara eller återupprätta heder”, skriver de i ett pressmeddelande.

Att åklagare Hediye Kurt har drivit att motivet bakom påkörningen var hedersrelaterat har upprört många Romer som DIKKO har pratat med. De menar att det inte ingår i den romska kulturen att mörda sina föräldrar. De Romer som DIKKO har pratat med anser att det åklagaren gör när Hediye Kurt drivit att det är hedersrelaterat är att man kopplar ihop mordet med den romska kulturen med mordet, vilket är helt fel.

I samband med mordåtalet mot bröderna har även deras farfar åtalats. Hans åtal handlar om att han uppmanat mamman till självmord i en livesändning på Facebook, något han friades för. Han dömdes dock för tre fall av olaga hot mot pojkvännen och dennes pappa. Han fick en villkorlig dom.

Läs också Döms till livstids fängelse för mord och försök till mord på Långströmsgatan

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS