EG lanserar en ny tioårsplan för romer

Pixabay

Europeiska kommissionen (EG) har antagit en ny tioårsplan, inklusive ett förslag till en EU-rådsrekommendation, för att stödja romer i EU. Det finns sju viktiga områden som EG anser att det är nödvändigt att fokusera på: jämställdhet, inkludering, deltagande, utbildning, sysselsättning, hälsa och bostäder.

För varje område har EG lagt fram nya mål och rekommendationer för medlemsstaterna om hur de ska uppnås. Dessa rekommendationer och mål kommer att fungera som viktiga verktyg för att övervaka framstegen och se till att EU gör större framsteg när det gäller att ge det viktiga stöd som så många romer som bor i EU fortfarande behöver.

Enkelt uttryckt har vi under de senaste tio åren inte gjort tillräckligt för att stödja romerna i EU, säger EG: s vice ordförande för värderingar och öppenhet Věra Jourová. Detta är oförlåtligt.

Många fortsätter att möta diskriminering och rasism. Vi kan inte acceptera det. Idag startar vi om våra ansträngningar för att korrigera denna situation med tydliga mål och ett förnyat åtagande att uppnå verklig förändring under det kommande decenniet, säger hon.

För att Europeiska unionen ska bli en verklig union av jämställdhet måste vi se till att miljontals romer behandlas lika, blir socialt inkluderade och kan delta i det sociala och politiska livet utan undantag, sade kommissionären för jämställdhet, Helena Dalli. Med de mål som vi har lagt upp i den strategiska ramen idag, förväntar vi oss att vi ska göra verkliga framsteg fram till 2030 mot ett Europa där romer firas som en del av vår mångfald, deltar i våra samhällen och har alla möjligheter att fullt ut bidra till och dra nytta av det politiska, sociala och ekonomiska livet i EU.

Målet är att uppnå full jämlikhet, men EG har föreslagit minimimål för 2030 som bygger på framsteg som gjorts inom den tidigare ramen. Dessa inkluderar:

  • Att minska andelen romer med erfarenhet av diskriminering med minst hälften.
  • Fördubbla andelen romer som lämnar in en rapport när de upplever diskriminering.
  • Minska fattigdomsklyftan mellan romer och befolkningen i allmänhet med minst hälften.
  • Att minska klyftan mellan romer och icke-romers deltagande i utbildning i tidig barndom med minst hälften.
  • Att minska andelen romska barn som går i segregerade grundskolor med minst hälften i medlemsstater med en betydande rombefolkning.
  • Minska det romska sysselsättningsgapet och könsskillnaderna med minst hälften.
  • Minska den romska klyftan i livslängden med minst hälften.
  • Minska klyftan i romers bostadsbrist med minst en tredjedel.
  • Säkerställa att minst 95% av romerna har tillgång till kranvatten.

För att uppnå dessa mål är det avgörande att medlemsstaterna inför rätt politik, och EU ger vägledning för dem genom att fastställa en lista över åtgärder som de ska vidta för att påskynda framstegen mot romers jämställdhet, inkludering och deltagande. Vägledningen och åtgärderna sträcker sig från att utveckla stödsystem för romer som utsatts för diskriminering, till medvetenhetskampanjer i skolor, till att stödja ekonomisk kompetens, främja anställning av romer i offentliga institutioner och förbättra tillgången till medicinska kontroller, screening och familjeplanering för romska kvinnor.

EG uppmanar medlemsstaterna att lägga fram sina nationella strategier senast i september 2021 och rapportera om deras genomförande vartannat år. EU: s verkställande myndighet kommer att övervaka framstegen mot 2030-målen genom att dra nytta av undersökningar gjorda av Europeiska byrån för grundläggande rättigheter och bidrag från det civila samhället.

Det kommer också att göras en ingående halvtidsutvärdering av den nya tioårsplanen i sin helhet. EU: s nya strategiska ram för romer för jämställdhet, inkludering och deltagande är det första direkta bidraget till genomförandet av EU: s handlingsplan mot rasism 2020–2025  och en del av EG: s president von der Leyens åtagande för en ”Union of Equality”.

Den nya ramen bygger på den tidigare EU-ramen för nationella strategier för integrering av romer fram till 2020. Den ansluter sig till kommissionens arbete på andra områden, inklusive den nyligen antagna EU-handlingsplanen mot rasism 2020-2025, Victims ’Rights Strategy , och jämställdhetsstrategin .

Hämtat från http://www.romea.cz/
Läs och lyssna på originalartikeln HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu