En stor man har gått ur tiden – Emerich Roth har avlidit

Emerich Roth på Bokmässan i Göteborg 2017

Emerich Roth har avlidit, uppger hans familj för Dagens Nyheter. Emerich Roth överlevde Förintelsen och var en av initiativtagarna till Föreningen Förintelsens överlevande, som besökte skolor och organisationer för att berätta om sina erfarenheter.

Emerich Roth föddes den 28 augusti 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien och kom till Sverige vintern 1950, efter att mirakulöst överlevt nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med att starta Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper – främst i skolor – om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Med 30 års erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor och som föredragshållare sedan 1993 i skolor runt om i Sverige, visste han att det fanns en väg ut ur hatet.

De flesta bland de utslagna ungdomarna upplever det som fruktansvärt jobbigt att ständigt vara fyllda av hat och bli hatade av andra. Innerst inne önskar de flesta att möta någon, som förstår vad det egentligen handlar om, någon som hjälper dom att bli den människa dom innerst inne vill vara. Detta är sanningar jag erfarit i möten med ungdomar som hoppat av från olika destruktiva gäng. – Emerich Roth

Före detta nazister/rasister följde med Emerich Roth till skolorna och var en värdefull resurs i kampen mot våld och rasism. Emerich Roth var också initiativtagare till EXIT och medverkade till att hjälpa ungdomar, som varit aktiva i destruktiva gäng att lämna dessa. Emerich Roth föreläste i skolor på temat ”Vägen ut ur hatet”. Hans möten med ungdomar har gjorde starkt intryck och Emerich Roth fick under åren tusentals brev, där elever han mött öppnade sig och berättade om sina reaktioner, skrev om sina egna liv och erfarenheter av bland annat våld och mobbning.

Att vara arg eller hämndlysten menade han inte var lösningen för att bli en överlevare.

Det är fortfarande den kärlek jag fick hemifrån som hjälpte mig att tillhöra den mindre kategorin, av överlevande, som lyckades efter total förnedring resa sig igen och gå vidare i livet som en positiv människa. Som icke-hatare, och kunnat använde de hemska erfarenheterna att hjälpa andra. Jag är verkligen glad och tacksam för att jag lyckades med det, sa Emerich Roth till Expressen under en intervju.

En stor man har gått ur tiden och lämnar ett stort tomrum

Internationella minnesdagen för Förintelsens offer infaller den 27 januari

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS