Landskrona stad uppmärksammar Förintelsens minnesdag den 27 januari

Foto: Oskar Fäldt.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Landskrona hedrar offren genom en minnesstund på Landskrona citadell där berättargruppen Förintelsens efterlevande kommer att medverka.

Källa: mynewsdesk.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Sedan 2001 har den 27 januari varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då människor världen över hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I Landskrona kommer dagen att uppmärksammas med en minnesstund på Landskrona citadell med en föreläsning från en representant från berättargruppen Förintelsens efterlevande, musik av cellist Oskar Palm Helmersson, och tal av Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad.

– Förintelsens minnesdag är en dag då vi hedrar minnet av alla de som blev offer för nazismens grymheter. Att stå upp för människors lika värde är ständigt aktuellt. Denna dag är också ett tillfälle att minnas den viktiga roll som Landskrona och Ven spelade under hösten 1943, då vi tog emot hundratals danska judar som flydde undan nazisternas razzior. Den delen av vår historia är särskilt värd att minnas och bevara, säger Torkild Strandberg.

Landskronabor är varmt välkomna att delta på minnesstunden. Föranmälan krävs. I stadens evenemangskalender på landskrona.sekan du anmäla dig och hitta mer information.

Du kan läsa mer om Förintelsens minnesdag hos Forum för Levande Historia.

Ceremoni: Förintelsens minnesdag i Landskrona
Datum och tid: lördag 27 januari, kl. 14.00
Plats: Landskrona citadell
Anmälan: Anmäl dig på landskrona.se

Fakta/Berättargruppen Förintelsens efterlevande
Berättargruppen Förintelsens efterlevande är en grupp kopplad till Judiska Församlingen Malmö och består av barn och barnbarn till gruppen Förintelsens ögonvittnen. Ögonvittnena besökte framför allt skolor och berättade om sina upplevelser i bortåt 30 år. Nu har berättargruppen Förintelsens efterlevande tagit över ansvaret att gå ut till skolor, civilsamhället och andra institutioner för att föra vidare ögonvittnenas upplevelser under Förintelsen.

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS