Jag tror att vi måste ställa oss frågan – Vad är det för samhälle vi vill ha?

pixabay

En debattartikel beskriver skribentens egna åsikterna i texten.

Varje dag rapporteras det om nya påbud: utredning om anmälningsplikt, förslag om att etniska föreningar inte ska få pengar till sin verksamhet och att man, allvarligt talat, ska ta fingeravtryck på barn. Utöver detta monteras kulturen ner, allt medan taken rasar in på våra museum på grund av dåligt underhåll.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

Regeringen har med de nya besparingarna, den helt orimliga hyressättningar och det eftersatta underhållet satt flera museer på pottkanten. Det är inte så att ett museum är en vinstdrivande institution, sponsorerna står inte direkt i kö för att investera i deras lokaler utan deras resultat gör att de är dränerande på pengar.

Kulturen ska nu också vara PK och inte uppröra. Borås kulturhus stoppar ett konstverk med motiveringen att det ”Kan vara en trigger för polariserande krafter”. Inte visste jag att Iran eller de som bränner koranen bestämmer hur vårt kulturutbud i Sverige ska se ut. Att kulturchefen, Ida Burén, menar att det räcker med pannåerna med porträtt av de mördade iranska kvinnorna, när man plockar bort en oerhört viktig del i utställningen, går helt mot det som står på de deras hemsida: ”Borås är en kulturstad i ständig utveckling! Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund.”

Jag är en person som gärna, och i perioder, besöker våra museer och andra kulturinstitutioner. Jag tillhör också den skaran som mer än gärna ser på vintersporterna och friidrotten på tv. Jag hejar på mitt Sverige och hjärtat hoppar över ett slag när Armand Gustav ”Mondo” Duplantis tar sats och börjar springa mot ribban. När han sedan svingar sig över ger jag från mig ett stön och kan inte sitta still längre och glädjen är genuin över hans bragd, varje gång. Så jag är ingen gnällig gammal kulturtant som inte är sportintresserad utan jag tycker bara att det måste finnas en balans i vårt kulturutbud.

Vi behöver både så kallad ”finkultur” och idrott och det ena bör inte utesluta det andra. Kulturen är så mycket, den omfattas bland annat av språk, maktstrukturer, näringar, konst och idrott. Den omfattas också religion och andra åskådningar. Kulturen är viktig och ska hållas utanför det politiska maktspelet.

Nationalmuseum och Naturhistoriska riksmuseet är två viktiga museer, de utgör dessutom dubbla kulturarv, för där är både fastigheterna och verksamheterna som bedrivs i dem av riksintresse för vanligt folk runt om i hela landet. Tusentals skolelever, barn och unga besöker dem varje år. Så när taken rasar in och Sophia Jarl (C) avfärdar kulturen som ett slags vänsterprojekt för en bortskämd elit så förstår man att snacket och intresset för att bevara vårt kulturarv endast är en vindflöjel som ändras utifrån hur vinden (eller politiken) blåser.

Förutom den nedmontering av vårt kulturarv som pågår så föreslår nu regeringen att polisen ska kunna ta fingeravtryck på barn, alltså personer under 14 år. Det tillsammans med den angiverilag som nu utreds är ytterligare ett seriösa förslag som kan bli verklighet. Det man kan undra är vad blir nästa steg? Ska man återinföra registreringarna utifrån etnicitet igen, eller är det kanske till och med det som förslaget handlar om?

Vad tror man att man ska komma till rätta med genom att behandla barn som kriminella? Har vi helt tappat bort det förebyggande arbetet och istället tror att vi ska komma till rätta med våra problem i samhället med straff, lagar och förbud?

Men gud bevars nu sänker de i alla fall skatten på snus, så då blir i alla fall snusarna nöjda. Och kanske ska de sänka drivmedelspriserna också, fast den har vi hört förut.

Jag gjorde en liten George Gallup i en grupp för Resandefolket, den kan nog inte ses som ett forskningsunderlag, men den ger i alla fall en hint om hur några tänker.

Jag frågade: Om ni tänker på vårt samhälle, vilka värderingar är de som är viktigast att bevara eller är värda att strida för?

  • Solidaritet tänker jag. Omsorg och omtanke.
  • Solidaritet, heder, respekt och omtanke. Finns det så löser det mesta av sig själv. Som, rasism, våld och förståelse för andra var de än kommer ifrån och omtanke om de som behöver det
  • Solidaritet. Heder. Respekt. Omtanke. Vanligt hyfs och förnuft håller på att försvinna också.
  • Instämmer med föregående; solidaritet.

En avslutade med att ”heder och respekt finns inte längre”, det vore otroligt sorgligt om det inte ens finns nåt hopp.

Även om det här inte är ett forskningsunderlag tänker jag att det i alla fall är några röster från vanligt folk. Och vi behöver nog allvarligt börja fundera på vilket samhälle vi vill ha och vilka värderingar som är viktigast för oss som medborgare. Tror vi att hårdare tag och nya tvingande lagar eller plikter samt registreringar kommer förändra vårt samhälle till det bättre, eller kanske behöver vi ta tillbaka det förebyggande arbete som Sverige varit så känt för tillsammans med medmänsklighet igen.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS