Nu inleds det publika programmet för projektet Antirasistiskt monument

Bokmässan 2016 i Göteborg. Foto: Niklas Maupoix

Vad drev Peter Mangs, Anton Lundin Pettersson, Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant att döda människor de inte kände? Vad får en människa att attackera ett flyktingboende, en moské, en synagoga, en romsk boplats? 

Föreläsningen ”Lone wolves – idén om det stora folkutbytet och manliga hjältedrömmar” går av stapeln i kommendanthuset på Malmö Museer i anslutning till utställningen Vi och dom som handlar om hatbrott. Mattias Gardell är Nathan Söderblomprofessor i jämförande religionsvetenskap och vetenskaplig ledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Han disputerade 1995 på en avhandling om svart religiös nationalism i USA och har sedan dess utforskat spänningsfältet religion, politik, rasism och våld. År 2015 publicerade han Raskrigaren och är nu aktuell med boken Lone Wolf Race Warriors and White Genocide (Cambridge, 2021). Mer information i Facebook-eventet

Projektet Antirasistiskt monument utgår ifrån behovet av en gemensam plats i staden som gestaltar Malmöbornas erfarenheter av rasism. Idén om ett permanent antirasistiskt monument väcktes 2019, då Malmöprofilerna Showan ShattakManal MasriDaniel DiazNicolas Lunabba och Robert Nilsson Mohammadi skrev ett upprop i Sydsvenskan. Malmö stads politiska ledning engagerade sig i frågan och nu drivs projektet av kulturförvaltningen i Malmö stad tillsammans med initiativtagarna i föreningen Antirasistiskt monument. 

Ända fram till uppförandet av det permanenta antirasistiska verket, som planeras stå klart i Malmö 2023, kan malmöborna ta del av ett rikt publikt program som utforskar vad ett antirasistiskt monument kan vara. Under hösten kommer konstnärerna Hanni KamalySalad HilowleIkram AbdulkadirSimon Ferner och Amfi, som är en plattform för ny dramatik, påbörja arbetet med en serie tillfälliga offentliga konstverk. Verken kommer visas för Malmöborna från och med sommaren 2022. 

Resterande publika program för 2021 presenteras i sin helhet inom kort.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS